Църквата организира годишни традиционни
празненства и други събития.

Календар на събитията:

Календар на Богослужението в храма
през юни и юли 2022.

bulet point

Църквата e отворена за богомолци без ограничения! Присъединете се към неделната служба в църквата или на нашия канал в Ютюб в реално време.
В съответствие с правителствените разпоредби в Онтарио част от църковната зала в сутерена е отворена за събирания след църковните служби с ограничение до 25 присъстващи.


Трябва да се спазват стриктно следните процедури:
1. В църква ще се влиза през главния вход. Задължително е вписването в книгата за посещения и спазването на дистанция.
2. Носенето на маска е задължително.
3. Иконите да се почитат чрез покланяне без физически контакт вкл. докосване, целуване и пр.
4. На седалките семействата да са разделени на поне 2 метра едно от друго (за семейство се счита сам човек или група хора живущи заедно). Всеки втори ред ще бъде затворен за сядане.
5. Избягвайте ръкостискане, прегръдки и др. освен между членове на едно домакинство.
6. Достатъчно дезинфектанти ще бъдат на разположение в църквата за неограничено ползване.
7. При напускане на църквата продължава спазването на дистанция. Излизането да става през югоизточната врата в посока паркинга.
8. За момента не е възможен достъп до сутерена вкл. църковната зала и тоалетната. Да се ползва тоалетната на главния етаж южно от олтаря.
От Настоятелството

Църковните литургии и проповеди могат да се проследят виртуално на живо и на запис на YouTube канала на църквата. За ускорен достъп, съобщения и коментари можете да се прибавите чрез бутона Subscribe. Както винаги службите са на двата езика (английски и български). Благодарности към нашия енорийски свещеник от. Величко Михайлов за безупречната работа по обновяването и поддръжката на канала YouTube.

Официално посещение на Ник Стефанов, Председател на Църковното Настоятелство на Св. Троица
Председателят на Църковното Настоятелство на църквата „Св. Троица“ (Toronto, ON, Canada) Ник Стефанов, същевременно член на Централното Ръководство на МПО (Македонската Патриотична Огранизация в САЩ и Канада) и чест автор и коментатор на публикации по исторически и национални теми беше поканен като официален гост с доклад на национална конференция, която се провежда в София на 4 май, организирана от Македонския Научен Институт, София.
Конференцията „Европейска перспектива за добросъседските отношения на Република България и Република Северна Македония“ е под патронажа на Българския Президент Румен Радев и е посветена на годишнината от героичната гибел на Гоце Делчев. В рамките на конференцията и на официалната програма Президентът на Републиката даде обяд, на който присъстваха Ник Стефанов и съпругата му Маргарет.
И още една приятна новина, свързана с църквата „Св. Тройца“:  Президентът на църковното настоятелство Ник Стефанов и неговата съпруга Маргарет Стефанов бяха приети от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.
ТУК можете да намерите линк към кратка информация и снимки от срещата.
Фото галерия

Христос Воскресе!
Молитвено Ви пожелаваме радостта и светлината на Възкресението да бъдат във вашия дом и във вашите души.  Бог да даде на Вас и на всички ваши близки и приятели здраве, радост, светли дни и успехи във всичките Ви добри дела! Благодатта на възкръсналия Господ Иисус Христос и утешителното общение с Духът на Истината да бъдат винаги с Вас!
Ваш в Христа молитствувател, о. Величко и Светланa
Фото галерия

✤ Нашата енория приветства Ани Михайлова
На 1 май, на празника Томина Неделя, нашата енория приветства приятната млада дама Ани Михайлова, дъщеря на нашия свещеник отец Величко и попадия Светлана. Ани живя през последните 10 години в Япония, където преподаваше английски език и литература. Сигурни сме, че тя ще участва с ценен принос в църковния живот и дейности на енорията. Добре дошла в родната църква, Ани!

✤ Важни църковни празници
Изминалият месец беше богат на ажни църковни празници, празнувани навсякъде по света. При нас те се честваха съобразно правителствения протокол в ограничен състав и при спазване на мерките. Много богомолци проследиха светите литургии и проповедите чрез видео платформите ЮТюб или Фейсбук.
ТУК можете да намерите връзки към всички служби в нашата църква за изминалия месец.

Щедро дарение от Наследствения фонд на Васил Иванов
Ние, членовете на църквата Света Троица и всички енориаши сме дълбоко признателни за щедрото дарение за нашия духовен дом от Наследствения фонд на Васил Иванов, основател и председател на Evanov Communications Inc.
Бог да го прости, нека е вечна паметта му и Божието благословение да бъде над семейството му.
Васил Иванов ще бъде винаги запомнен като щедър благодетел, заедно с всички останали поддръжници и спомоществователи, сегашни и отминали, които помагат сега и са помагали в миналото нашата църква да бъде стабилна финансово, както и с дарено време и доброволен труд и умения.
На дарителите, спомоществователите и доброволците дължим благодарност задето църквата Света Троица е притегателна светлина на надежда, мир и добра воля за всички!
С уважение,
Николас Стефанов
Председател на Църковното настоятелство


✤ Честито Рождество Христово!
Нека Божествения Младенец, чието Рождество честваме днес, да посети сърцата и домовете ни и да ни сгрее със Своята божествена любов.
ТУК може да видите Св. Литургия в нашата църква Св. Тройца в Торонто.

С молитвени благопожелания за крепко здраве, мир и благодат от Господа, Ваш в Христа молитствувател,
о. Величко § Светлана


Свети Николай Мирликийски, Чудотворец
На 6 декември славим Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Св. Никола, източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата,  моряците, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците.
Отбелязваме празника със статия от протопрезвитер проф. Благой Чифлянов, наш енорийски свещеник (1982-1992 г.)
Статия
Фотос


Св. Климент Охридски
На 25 ноември празнуваме Св. Климент Охридски, без съмнение един от най–видните български средновековни книжовници и учители. Ученик е на равноапостолните просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий и е продължител на тяхното дело. Почитан е от източноправославната църква и е тачен като един от седемте апостоли на България. Отбелязваме празника със статия от протопрезвитер проф. Благой Чифлянов, наш енорийски свещеник (1982-1992 г.)
Статия
Фото галерия


Въведение Богородично (Празник на православното християнското семейство и младеж)
На 21 ноември празнуваме Въведение на Пресвета Богородица в храма. През 1929 г. Светият синод на Българската православна църква обявява деня и за Ден на християнското семейство и православната младеж. Отбелязваме празника със статия от протопрезвитер проф. Благой Чифлянов, наш енорийски свещеник (1982-1992 г.)
Статия
Фото галерия


Архангел Михаил
Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет и един от седемте архангели в Библията. Смята се, че той е помогнал на Господ при сътворяването на Земята. Архангел Михаил е още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, архангел Михаил е наричан също и „архистратиг“. В Откровението на Йоан е описана битката на архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Змея, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от царството небесно на земята.
Молитва към Архангел Михаил
Фото галерия


Архангелова Задушница
На 6 ноември 2021 почитаме Архангелова Задушница
Фото галерия

Димитровден
На 26 октомври 2021 отбелязахме Димитровден,  народен и православен празник, в памет на Свети Димитър Солунски. Тук почитаме светеца със статия от протопрезвитер проф. Благой Чифлянов, енорийски свещеник на нашата църква (1982-1992 г.)
Проповед за Димитровден
Фото галерия


✤ Съобщение от отец Величко Михайлов: 
Честита 7 Неделя след Петдесетница!
Нека това, че времето тази сутрин е облачно да не ни попречи в душите ни да е светло, защото има истинска светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.
Ние няма да сме в Канада за времето от 9 август до 11 септември. Имаме уговорка с о. Милан Радулович да извършва общественото богослужение в църквата Св. Тройца и да се отзовава за частни молитви по време на нашето отсъствие.
Като Ви пожелаваме Бог да ви закриля и щедро да благослови всичките Ви добри дела, оставаме,
Ваш в Христа молитствувател, Отец Величко и Светланa

Тазгодишният Илинденски пикник на църквата и МПО не се състояха поради ограниченията.
За почит към героите и мъчениците на въстанието беше отслужена панахида в неделя на 1 август. Вечна да е паметта им! Тук прилагаме малък героичен епизод от Костурско, където въстанието се водеше на два фронта: срещу редовната османска власт и срещу многобройни гръцки андартски чети, прехвърлени от разни места даже от островите като Крит.
Текст: Илюстрация БѢло море


Вики Трайкова навърши 85 години!
През м. юли 2021 г. нашата многогодишна членка и хористка Вики Трайкова навърши 85 години!
Нейната вярна служба на църквата датира от млади години. Важна е дяконската роля на Вики в Светата литургия, за което е специално благословена от Негово преосвещенство. Неизброими са празненствата и честванията с нейната ценна помощ от кухнята.
Църковната община, в ограничен състав поради пандемията, организира честване и поднесе поздрави и благопожелания за много години на добрата Вики.
Снимка


На 30 юли 2021 г., неделя, беше последното богослужение с участието на Таня, дългогодишен член на църквата с принос към поддържането на реда и чистотата на сградата и особено на градината. Всяко растение и храст се радваха на нейните грижи и знания на професионалист в ландшафта. Таня беше и талантлив глас в църковния хор, добър приятел на всички. Тя ще продължи богоугодната си дейност в родния Несебър.
Пожелаваме и многолетствие и добро здраве!
Фото галерия


Обръщение към членовете и всички богомолци на Света Троица, македоно-българска източно православна църква
Моля, прочетете ТУК издадения бюлетин


Празнично послание от Ник Стефанов, Председател на Църковното Настоятелство послучай Храмовия празник на църквата – Петдесетница и Свети Дух. 
“Днес, 20 юни е голям празник - Петдесетница за нашето източно-православно вероизповедание и неделята на Св. Троица. Отбелязваме важната доктрина на Триединството, трите персонификации на Бог - Отец, Син и Светият Дух. За нашата църква днес е и Храмов празник.
Ако не бяха ограниченията срещу Ковид-19 днес ние бихме се събрали на празничен банкет, традиционно събитие, което заздравява нашите връзки с църквата и помежду ни за продължаване и засилване на нашето единно църковно семейство. Това усещане за единство, грижа и внимание един към друг ни поддържа и е в основата на упованието, че ние като енория ще продължим църковен живот и в по-далечно бъдеще. Ние сме благословени с най-чудесния свещеник и неговата Попадия, които разбират и подкрепят тази водеща теза и са напълно посветени на целта нашата любима църква да прерастне във важна институция в цялостния ни живот. За нас е чест, че имаме Църковно Настоятелство което целенасочено поддържа църквата устойчива и в добър ред, както и е отворено към всички новодошли в църквата с подкрепа за интеграцията им в нашата църковна фамилия.
С надежда сме, че в близкото бъдеще пандемията ще отмине в миналото и ще се завърнем към нормален църковен живот, ще можем да се събираме неограничени, ще отбелязваме съвместно църковните празници в традиционния за нашата общност дух на грижа, на братска и сестринска обич.
С тази предопределеност нашата уважавана българо-македонска източно-православна църква Света Троица ще продължи да се утвърждава като светлина за цялата ни духовна общност. Божието благословление да бъде над всички нас!
Ник Стефанов“
Преведе на български Васил Попвасилев.


“Слизането на Св. Дух над апостолите на Св. Петдесетница”. Икона от Леонид Успенски от църквата "Три светители" в Париж.
Композиционната схема, върху която се изобразява Слизането на Св. Дух на Петдесетница е от древност в основата на изобразяването на църковните събори, защото съответства изцяло с апостолските думи: "Угодно бе на Светаго Духа и нам" (Деян. 15:28).
В традиционната икона на Света Петдесетница ("Слизане на Св. Дух") винаги се изобразяват дванадесетте Апостоли, седящи в Сионската горница. В горната част на иконата, над Апостолите символично е изобразено небето във вид на полукръг, от който над тях се спускат лъчи. Апостолите са изобразени седящи един срещу друг, в два реда, които завършват в горната част с първовърховните Апостоли св.св. Петър и Павел. (Източник: sirota.ru)
Васил Попвасилев
Фото галерия


„Български народни песни“ на Братя Миладинови“
Навършиха се 160 години от издаването на епохалния сборник „Български народни песни“ на Братя Миладинови“.
На 16 юни 2021 г., в Регионалния исторически музей – Благоевград се проведе кръгла маса на тема „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на братя Миладинови“. Научният форум бе организиран от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония. 
Сборникът съдържа 660 песни и традиции от няколко района на Османската империя, предимно от Македония, но също от Средногорието и Шоплука. Идеята е на руския учен-славист Виктор Григорович (1815-1876), но се осъществява чрез значителната морална, финансова и организационна подкрепа на хърватския епископ Йосип Щросмайер (1815-1905). Признание и дълбока почит заслужава огромната работа по събирането, систематизирането и обработката на материалите на сборника извършена от братята Константин (1810-1862– и Димитър (1830-1862). Тяхната трагична съдба и кончина в занданите на Османската империя ги издига до национални герои в двете държави – България и РСМ.
Според проф. Кирил Топалов от Македонския научен институт „за сетен път се вижда, че сборникът „Български народни песни“ има непреходна стойност и резонансът от него вече 160 години пази спомена за българщината в Македония“. 
Васил Повасилев
Писмо на Димитър Миладинов от 1852 г. до Александър Екзарх, български интелектуалец, издател на вестници, деятел и спомоществовател на Българското Възраждане.
Връзка към оригиналната колекция „Български народни песни“
Предаване на Българската Национална Телевизия от 23.06.2021
Фото галерия✤ Христос Възкресе, братя и сестри в Господа! 
На 2 май 2021 г. тържествено отпразнувахме най-светлия празник в нашия календар – Възкресението на нашия Спасител. Ограничителните мерки, все още в сила за Провинция Онтарио, наложиха малко на брой богомолци присъствено, но благодарение на излъчването онлайн на тържествените служби на Страстната седмица, всички успяхме да участваме молитствено макар и от разстояние с празничен дух. Благодарим на отец Величко и на Попадия Светлана за тази възможност!

✤ Пролетно почистване. 
На 23 април 2021 г. църквата беше основно почистена, готова за Светлите Великденски празници. Изказваме голяма благодарност на доброволците, организирани от Попадия Светлана: Румяна, Невена и Стоян, Даринка, Илия, Таня, Емил и Илиян.

Страстите Христови 
Ще Ви запознаем по-отблизо и от съвременна гледна точка с три известни и всеобщо обичани шедьовъра на изкуството на Ренесанса върху темата за Страстите Христови.
Използвана литература:
Когато гледаме картини, от Кенет Кларк
Чудната история на изкуството, от Драган Тенев
История на изкуството, от Михаил Алпатов, том 3

Събличане на Христос, Ел Греко - Анализ, автор Васил Попвасилев
Фото галерия - Събличане на Христос (Есполио), от Ел Греко

Снемане от кръста, Рогиер ван дер Вейден - Анализ, автор Васил Попвасилев
Фото галерия - Снемане от кръста, от Рогиер ван дер Вейден

Полагане в гроба, Тициан - Анализ, автор Васил Попвасилев
Фото галерия - Полагане в гроба, от Тициан


Благовещение 
Благовещение, с народно име Благовец, е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Утвърден е в Православната църква през 7 век и се празнува се на 25 март (непреходен празник). Почита се от всички основни християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).
Евангелието от Лука, глава 1, ст. 28 – 38:
Иконографски анализ на „Благовещение“, стенопис-фреско от Джото, по Матео Чеки (Matteo Cecchi) автор на книгата „Джото, нови концепции за пространство и усещане за реалност“ (Giotto, new concepts of space and sense of reality, Publisher ATS Italia Editrice, 2011). Превод Васил Попвасилев.
Фото галерия


Българския Великден
3 април 1860 г. е денят на Българския Великден, символично име за историческото събитие в българската църква Свети Стефан в Цариград (Константинопол). Епископ Иларион, начело на епархията, отказва да произнесе името на гръцкия фанариотски патриарх, като по този начин отключва огромен възторг в препълнената с богомолци църква. Събитието отбелязва началото на борбата за възстановяване на независима национална Българска Православна Църква, увенчана с успешното провъзгласяване на Екзархията. Да почетем нашите предци, които се бореха за независима българска църква!
Откъс из "Българският Великден или страстите български" от Тончо Жечев
Фото галерия


Сретение Господне
Сретение Господне е един от 12те т.н. велики църковни празници. Той е неподвижен празник и се чества винаги на 2 февруари, 40-тият ден след Рождество Христово. На църковно-славянски "сърѣтение" означава „среща“ и се счита за символична граница между Старото и Новото.
Вижте ТУК „Иконографски анализ, автор Васил Попвасилев“
Източник на галерията
“Ньине отпущаеши...“от Добри Христов в изпълнение на Академичния хор на Тайван
Изпълнение от А. АрхангелскийВойводата Лазар Поптрайков
В края на Илинденското въстание, на 11 (12) октомври 1903 г., край костурското село Търнава в подножието на планината Лисец е зверски убит войводата Лазар Поптрайков. Революционер, учител с високо образование, писател той беше убит от предатели на Организацията. Те занесоха неговата отрязана глава в гръцката патриаршистка митрополия в Костур лично на владиката Каравангелис. Той я засне и разпространи снимката из целия Костурски и Лерински край за възмездие.
117 години след Илинденското въстание, думите му са своеборазен завет към поколенията: ..."денес македонците свички въстанае, за да строшат робските окови. Заради това е голема грешка ние, свички чеда на една земя, братя по кърв и българи по произхождение, да се мразим и да се преследваме."
Признателното население в Костурския край, както и нашата енория с многобройни родове с произход от тази част на Македония. възпява своя герой и пази ревниво спомена за него и до днес.
Информация за Лазар Поптрайков в Уикипедия.
Вижте ТУК „Песен за Лазар Поптрайков“
Вижте ТУК „За Лазар Поптрайков“

„Зашчо плачиш, зашчо жалваш, ти високи Лисец?
Зашчо с мъгла се покриваш от горе до долу?
Яз ке плачам, яз ке жалвам дур до веки веков,
зашчо видов как заклаха Лазо Попотрайков.
Отрезаа му главата за пендесет лири,
занесоа я во Костур бакшиш на деспотот.
Колко срамно, срамно ести за гръчкиот деспот,
шчо го плате дзверот Коте да заколи Лазо.
Ай да кажим „Бог да прости Лазо Попотрайков“,
първиот и най-големиот костурски началник.“

"Локвата и Виняри", поема от Поптрайков, в която възпява две от важните битки на Илинденското въстание (факсимиле). 
„Възстаническото движение в Костурско”, спомени от Лазар Поптрайков (факсимиле). 
Биография на Митрополит Герман Каравангелис.
Спомени на Каравангелис (на македонски език)

Фото галерия

✤ Рождество Христово
Братя и сестри,
✤ На 24 декември 2020 празнувахме навечерието на празника. Днес ние празнуваме самия празник Рождество Христово и ви поздравяваме с голяма радост и любов още веднъж в името на Въплътения Господ и Спасител.
Поздравяваме ви с ангелския поздрав: „Слава на във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14). Някои четат тези думи тъй: „слава на Бога на небето и на земята; и мир между хората с добра воля”.
Вчера по традиция си разменихме подаръци помежду си в знак на любов и преданост един към друг. Днес ние празнуваме дара, който Създателят на всичко видимо и невидимо направи на цялото човечество: Той стана един от нас; Собственият му Син и Слово приеха човешката плът, Бог слезе, за да можем да се въздигнем!
Пътят може да не е лесен, но добрата новина е, че не сме сами! Имаме мира с Бог за светлина по пътя; имаме Божието Слово като наш Водач; имаме Божия Син като наш брат. Нему слава во веки!

Каним ви да се присъедините през интернет към празника на Рождество Христово който отпразнувахме в Храма Св. Тройца с молитви и химни в прослава на Бога.
Може да видите ТУК службата за празника.


С обич във въплътения Спасител,
Отец Величко и Светлана


✤ Църковни празници през октомври
✤ На 26 октомври Православната църква чества Св. Вмчк Димитрий Мироточец (Димитровден)
Един от най-почитаните в Православието светци-войни. Според животописите, Димитрий е роден в семейство на верующи родители в гр. Солун (Тесалоники, римска провинция Илирия). Като млад наследник на фамилия дала сенатори, той рано е издигнат за Заместник-консул на област Солун. През 306 г. сл. Хр. по време на гоненията на Император Галериян срещу християните, Димитрий завършва живота си набучен на римските копия.
Вижте ТУК уводната икона за месеца, на която според легендата, е показан Димитрий да се явява в лагера на Цар Калоян Български по време на обсадата на Солун през 1207 г. набучвайки царя с копие. Царят е убит и градът е „спасен“ от обсадата. Сцената, известна като Чудо о погибели царя Калояна ("чудотворната гибел на цар Калоян") е най-популярният мотив в иконографията на св. Димитър.
✤ На 19 октомври Православната църква чества св. Йоан Рилски Чудотворец.
Вижте ТУК
иконата от храм "Св. Йоан Рилски" в Бургас. Изграждането на църквата е свързано с пристигането в града на хиляди бежанци от Егейска Македония и Беломорска Тракия.
✤ На 18 октомври Православна църква почита паметта на св. Злата Мъгленска. Родена е през XVIII век в селцето Златино, Мъгленска епархия. Млад турчин от селото я отвлякъл в харема си, привлечен от нейната красота. Тя не се отрекла от християнската си вяра дори и след жестоките изтезания, на които била подложена. На 18 октомври 1795 година турците обесили девойката и насекли тялото ѝ на късове.
Вижте ТУК снимка на икона на Света Злата Меглинцкая, стенопис и едно от съкровищата на църквата в Мъглен.
✤ На 14 октомври Българската Православна църква чества св. Параскева (Петка) Българска, обичана и почитана по цялото българско етническо землище. Вижте ТУК чудотворната икона на св. Петка от едноименния параклис над Горно Дреновени, Костурско (сега в Гърция).

Сватбената церемония на Матю Стефанов и Камил
На 19 септември в църквата се състоя церемония по бракосъчетанието на Матю Стефанов, син на Ник Стефанов с красивата Камил. Церемонията се отслужи от нашия енорийски свещеник Величко Михайлов. По този повод, отец Михайлов се обърна с поздравление от амвона от името на църковната енория:
„Поздравления на Председателя на Църковното Настоятелство Ник Стефанов и неговата съпруга Маргарет по повод сватбата на техния син Матю.  Всички ние пожелаваме на Матю и Камил много благословени години, добри деца, напредък в живота и вярата, изобилие на здраве и всякакви добрини на земята! На многая и благая лета!“
Фото галерия

Участие на отец Васил Михайлов в официална делегация на МПО в ООН
В годините след Втората Световна Война Гърция и най-вече Егейска Македония е поле на кървава гражданска война. В тези драматични времена македоно-българ-ската емиграция в Америка и Канада е защитавала българите в Македония на най-високо международно ниво.
Публикацията във Вестник „Македонска Трибуна“ от м. ноември 1949 г. отразява връчването на петиция на МПО в централата на ООН (Организацията на Обединените нации) през октомври 1949 г. За голяма гордост и чест на нашата църковната общност в Торонто, първият наш енорийски свещеник и голям радетел на българщината в Македония, протойерей Васил Михайлов е член на тази високопоставена делегация.
Статия на Васил Попвасилев, която разглежда в съкратен вид публикацията и нейният отзвук днес.
Фото галерия

✤ Успение на Пресвета Богородица, 15 август 2020.
По традиция, след празничната църковна служба, семейство Батови поканиха всички богомолци на курбан – печено агне в просторния двор на църквата. Присъстваха гостуващите от Италия дъщеря на Батови - Ива, зет Хорацио и малкият Даниел. (Събитието се проведе при стриктно спазване на ограничителните мерки срещу Ковид-19).
Фото галерия

Илинден, 2 август 2020
Тази година традиционният Илинденски пикник не се състоя поради ограниченията. Честването на празника беше отбелязано с панихида за падналите борци и многострадалните народни жертви и със сбирка от прекрасни македоно-български народни песни, посветени на Илинден. Песните подбра и подреди във видео-презентация на YouTube канала на църквата отец Величко Михайлов.
Вижте ТУК Панихидата за Илинденци.
Обръщение на отец Величко послучай Илинден:
В предишни години послучай Илинден се организираше пикник в двора на църквата. Тази година това не е възможно.
В прослава на Илинден Ви предлагам да видите ТУК кратка сбирка от Македоно-български песни, посветени на Илинден.

Не само аз, а също и всички, които идваме от България и сме част от тази църква, сме отрасли с тези песни. Пеехме ги, заедно с много други македоно-български песни на семейни и приятелски празненства.
Моля Бог да запази Вас и Вашите фамилии здрави и вън от опасност и да съхрани в сърцата Ви висшите идеали, за които македоно-българските борци за свобода, прославяни днес, дадоха живота си.
Молитствено Ваш в Христа
Отец В. М.

Вижте ТУК публикация на официалното държавно честване в Република България
Фото галерия

✤ Честита Петдесетница и честит Празник на Света Троица
Вижте ТУК: Поздравление за празника.
Вижте ТУК: Църковната служба за празника


Църковните служби ще продължат да се публикуват онлайн за времето на антикризисните мерки. Благодарим на отец Величко, че помага словото Божие да стигне до нашите домове.
Църковните служби ще продължат да се публикуват онлайн за времето на антикризисните мерки. Благодарим на отец Величко, че помага словото Божие да стигне до нашите домове.
Вижте църковните служби, проведени през юни/юли 2020.
6 юни, Черешова задушница
7 юни, Поздравление до членовете и приятелите на църквата Св. Тройца в Торонто по повод Храмовия Празник
8 юни, В памет на о. Кръстан Вукашинов, опело в църквата Света Троица.
14 юни, Православна Неделя на Всички Светии
21 юни, Неделя на Всички Български Светии
28 юни, Презентация „Да внимаваме върху себе си където и да сме“
5 юли, Презентация „Дори само това нещо може да спести на всекиго много болка в живота“Свещеноиконом Кръстан Вукашинов
(1 август 1934-5 юни 2020)

Представи се в Господа нашият дългогодишен (от 1993 до 2013) енорийски свещеник, ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов. Енорията и всички, които бяхме удостоени с неговото предано служене на Вярата няма да забравим мъдрото му слово, великолепното му църковно пение и сме благодарни за годините, в които бяхме заедно во имени Господни. Бог да прости йерея и приятеля!
Вижте ТУК обръщенията на председателя на църковното настоятелство, нашия енорийски свещеник и благодарственото писмо от семейство на о. Кръстан.

Вижте ТУК официалното съобщение на Софийска Митрополия.

Вижте ТУК Съболезнователното обръщение на о. Величко Михайлов, прочетено на опелото от свещеноиконом о. Ангел Ангелов.
С обръщението бяха поднесени цветя от името на енорията и църковното настоятелство.

Българска Патриаршия на официалната си страница помести траурно съобщение за изпращането на изтъкнатия свещенослужител с много снимков материал. Вижте ТУК.

За всички, които желаят да изпратим отец Кръстан с молитва, присъединете се към опелото в негова памет чрез следната препратка ТУК.

Също вижте по-долу:
Видео от тържествената служба и честване на 85-тия рожден ден на отец Кръстан в софийската митрополитска катедрала Св. Неделя, 1 август 2019 г.
Слово на о. Кръстан в отговор на поздравленията послучай годишнината.
● Фото галерия

✤ Църковните служби ще продължат да се публикуват онлайн в YouTub за времето на антикризисните мерки и са достъпни на английски и български език (вижте връзките по-долу).
Благодарим на отец Величко, че помага словото Божие да стигне до нашите домове. Следете и споделяйте нашата двуезична страница на Фейсбук: Holy Trinity Macedonian-Bulgarian Eastern Orthodox Church.
ТУК може да гледате YouTube канала на отец Величко
ТУК може да гледате в YouTube още Наблюдения и коментари на отец Величко


Вижте църковните служби, проведени през Май 2020.
3 май, Неделя след Пасха ­ на св. Мироносиц
6 май, Св. вмчк Георги Победоносец
10 май, Неделя след Пасха ­ на Разслабления
17 май, Неделя след Пасха ­ на Самарянката
24 май, Неделя след Пасха ­ на Слепия.
Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменостМАКЕДОНИЯ
Историческо изследване за произхода, мястото, обхвата и разпространението на македонския етнически елемент в променливия политически контекст на Балканите от Проф. Отец Благой Чифлянов.

Протопрезвитер проф. Благой Чифлянов (1923 – 2018) беше енорийски свещеник в нашата църква от 1982 до 1992 г. Роден в Истанбул, той произлиза от семейство от Македония.
От. Чифлянов е автор на над 60 изследвания и статии на теми, свързани с Православната литургия. Лингвист с широки познания, задълбочен познавач на историята, вещ в работата с външни източници и препратки той остава един от водещите у нас в областта на Литургиката.
През 2008 г. бях помолен от него да преведа на английски настоящата студия с цел публикуване и разгласа в по-широки среди на нашата общност. Сега, нашата уеб- страница прави възможно да осъществя волята на покойния свещенослужител, дълбоко привързан към родната му Македония, за осветляване на нашата обща история.
Васил Попвасилев
ТУК публикуваме Част втора на студията.

Битолският надпис на цар Иван-Владислав
Битолският надпис е надпис на старобългарски език от времето на Иван Владислав (1015 – 1018), последният цар на Първото българско царство. Kаменният блок е експониран в Институт и музей на град Битоля в залата за средновековна история на града.
Вижте статията ТУК.

✤ Христос Воскресе!
Тази година, въпреки необиайните условия на карантина и затворената църква, честванията на Цветница и Великден отново бяха празници с главно значение за нашата църква. Енорията, семействата, много приятели и роднини оттук, от Родината и от разни места по света проследиха с молитвено участие църковните служби и проповеди онлайн.
С голямо усърдие и благодарение на способностите си, отец Величко Михайлов успя да преодолее техническите трудности, ограниченията и напрежението. Двамата с попадия Светлана, подпомогнати от неколцина доброволци в пеенето, съхраниха във всички усещането за особена празничност и общуване, въпреки изолацията.
Празничната литургия и проповеди може да видите в YouTube на двата езика – български и английски като следвате тези връзки:
• Цветница
• Велики Четвъртък Вечерта
• Велики Петък Вечерта
• Великденска Служба - Първа част
• Великденска Служба - Втора част
• Второ Възкресение - Неделна служба за Великден
• Томина неделя
• Наблюдения и коментари върху арестуването и предаването на Христа според ев. Лука
• Докато има чест, любов и грижа - животът няма да се разпадне


„Възкресение (Noli me Tangere, т.е. Не ме докосвай)“
Стенописът „Възкресение“ ("Не ме докосвай") в църквата Капела Скровеньи в Падуа, Италия, е дело на предренесансовият художник Джото ди Бондоне (1267-1337). Размери 200 x 185 см.
Мария Магдалена разпознава Христос сутринта на Великден пред отворения гроб. Тя прави опит да му говори и да го пипне. Той отказва с думите „Не ме докосвай“. Джото обрисува преходното състояние на Христос – напуснал този свят, но все още не принадлежащ на отвъдния. Това е постигнато чрез колебливата поза и деликатния колорит. Контрастът с Мария Магдалена и със спящите войници подсилва това усещане.
Снимка

МАКЕДОНИЯ
Историческо изследване за произхода, мястото, обхвата и разпространението на македонския етнически елемент в променливия политически контекст на Балканите от Проф. Отец Благой Чифлянов.

Протопрезвитер проф. Благой Чифлянов (1923 – 2018) беше енорийски свещеник в нашата църква от 1982 до 1992 г. Роден в Истанбул, той произлиза от семейство от Македония.
От. Чифлянов е автор на над 60 изследвания и статии на теми, свързани с Православната литургия. Лингвист с широки познания, задълбочен познавач на историята, вещ в работата с външни източници и препратки той остава един от водещите у нас в областта на Литургиката.
През 2008 г. бях помолен от него да преведа на английски настоящата студия с цел публикуване и разгласа в по-широки среди на нашата общност. Сега, нашата уеб- страница прави възможно да осъществя волята на покойния свещенослужител, дълбоко привързан към родната му Македония, за осветляване на нашата обща история.
Васил Попвасилев
ТУК публикуваме Част първа на студията.
Фото галерия

Празникът 3 март и Сан Стефанският мирен договор
Датата 3 март на църковният календар е отбелязана като Национален празник „Освобождение на България от турско иго“.
В два документа анализираме и разсъждаваме за ролята и последствията на тази историческа за нас конференция и договор:
Сан-стефанският мирен договор
статия от Васил Попвасилев

Меморандум
Откъс от Меморандум от 1995 г. на МПО, Македонската патриотична организация, представлявана от трите секции в Торонто – „Правда“, „Любен Димитров“ и „Победа“. Озаглавен „Кратка история на македонския въпрос“ документът проследява събитията от 1878 г. и последствията от Сан Стефанския „мир“ за българите.
Фото галерия

✤ Сирни Заговезни
Денят Сирни Заговезни е ден на Прошката и в нашата църква по традиция беше отпразнуван като начало на Великия пост. По инициатива на дамската секция се насладихме на кулинарен празник с много творения на талантливите майки и баби. Имаше весели срещи, музика, хора и си пожелахме да дочакаме здрави и весели Великденските празници.
В кулинарната надпревара участваха:
Салати: Руска – Светлана, Паста салата – Тала, Олег и Сашка, Картофена – Люба, Оризо салата – Дана Ристич, Зелена – Сашка, Салата от просо - Люси
Баници, зелници, пайове: Тутманик – Маргарита, Гинка, Ани, Баница със сирене – Маргарита, Калинка, Баница със спанак – Таня, Вики, Грозда, Ябълково-черешов пай – Люба, Сладък пай – Катя
Топли ястия: Леща – Ани и Емил, Сарми със зеле – Джийн Хюс, Огретен – Гинка
Десерти: Халва – Мария, Екатерина, Петифури – Светлана, Крем Карамел – Румяна
Блюдо сиренета – Милка
Благодарим на всички участници за усърдието и таланта! На цялата енория, на семействата и приятелите – леки пости в очакване на Възкресението!
Фото галерия

✤ YouTube Канал с проповеди и коментари на Отец Величко
По инициатива на нашия енорийски свещеник Отец Величко, имаме прекрасната възможност за среща с Божието слово по завладяващ начин и със средствата на образ, текст и песен. По повод на първото издание той отправи следното обръщение:
Скъпи приятели, Божията благодат да бъде с вас!
По долу може да видите 9 минутно видео на YouTube, което е кратък коментар по евангелието от Лука гл. 18 стихове от 18 до 43. Направих и „закачих“ това видео с надежда, че този метод може да бъде полезен за нашата християнска общност, може да направи по-светъл денят ви и да ви помогне да се настроите в хармония с онова, което Бог е обещал за неговите избранници.  Бих оценив всяка обратна връзка, която можеда помогне за подобряване на този подход. 
За обратна връзка моля използвайте моя e-mail адрес: velichko.mihaylov@gmail.com
Пожелавам Ви светлина по вашия път и оставам
С най-добри молитвени благопожелания.
о. Величко

Видео на YouTube

✤ Коледа по традициите на стария край
На 12 януари 2020г. енорията отпразнува Коледа по традициите на стария край с братска трапеза в препълнената зала с музика, хора и вкусен обед. Много гости от енорията на Св. Георги уважиха тържеството. За музикалния съпровод се погрижи като дисководещ Отец Величко. Благодарности на главния готвач Крис, както и на Румяна Андреева и Александра Батова.
Фото галерия

Богоявление (Йордановден)
На 5 януари 2020г. беше отслужена света Златоустова литургия с водосвет в чест на Богоявление (Йордановден). Самият празник е на следващия ден – 6 януари. Енорияши, богомолци и много гости получиха светена вода за своите домове.
„...возлюбленнаго Тя Сына именуя,
и Дух в виде голубине извествоваше.“ 

Превод: „...кръщавайки обичания Ти Син,
яви се Бог във вид на гълъб...“

Текст за Свети Йоан Кръстител
Фото галерия

Свети Василий Велики
По Григорианския календар, Българската Православна Църква чества Св. Василий Велики, заедно с празника Обрезание Господне. В този ден по световния светски календар цялата земя празнува настъпването на новата 2020 година. На 1 януари празникът на Св. Василий беше честван с „Василиева“ литургия, отслужена от Отец Величко Михайлов. Честитихме си и новата година.
„Во всю землю изыде вещание твое, яко приемшую слово твое, имже боголепно научил еси, естество сущих уяснил еси, человеческия обычаи украсил еси, царское священне отче преподобне, моли Христа Бога спастися душам нашим.”
Превод: „По цялата земя се разнесе твоето учение, защото прие словото, с което боголепно си поучавал: естеството на съществуващото си изяснил и човешките обичаи си украсил, царствено свещенство, преподобни отче, моли Христа Бога да се спасят нашите души.“
Из Тропар на Св. Василий Велики.
Текст за Свети Василий Велики
Фото галерия

Коледно празненство
На 25 декември 2019, след празничната литургия в църковната зала беше представена възстановка на Витлеемската ясла. Присъстваха много богомолци и гости. Децата от енорията бяха вдъхновените участници и таланливо пресъздадоха сцената на Рождеството. Красивите слова на Евангелието четоха Елица и Ася. „Артистите“ Мария и Ерик (Мария и Йосиф), Зара (Ангелът вестител), Йоан, Александър и Емил (овчарите), Леа, Катерина и Анджи (ангелчета) и Христо, Борис и Даниел (влъхвите мъдреци).
Представлението беше озвучено от коледните химни в изпълнение на хористите Таня, Красимира, Румяна А., Койка, Марияна, Даринка, Руми С., Славка, ръководени от отец Величко. Автор на сценария и талантлив ръководител на спектакъла беше попадия Светлана, подпомогната от доброволците Румяна, Милка, Даниела и от Васил Попвасилев, изработил сценичния декор. Накрая празненството завърши с братска трапеза, изцяло от домашно приготвени ястия от доброволци.
Коледен химн
Фото галерия

✤ В календара на Българската Православна Църква на 6 декември се празнува Никулден.
Св. Никола се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира (Мала Азия, днешна Турция). Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе чрез посредничество пред Господа. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец. Често е наричан и св. Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.

Ден на народните будители, част 2
Като продължение на честването на Деня на народните будители, празнуван през ноември, поместваме част втора на текста за духовните водачи на Националното Възраждане, продължили делото на Отец Паисий.
Текст, написан от Асен Николов през 1962 г.
Фото галерия

✤ Църковни празници, които също отбелязахме през ноември
На 21 ноември, неделя, Православната църква чества Въведение Богородично (Ден на християнското семейство). С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф. (Стенопис “Въведение Богородично“, 10 в. Бачковски Манастир)

В неделя, на 24 ноември Българската Православна църква чества Св. великомъченица Екатерина. Честитихме на имениците! (Стенопис от църква в Преспанско).

На 25 ноември Православната църква чества Св. Климент Охридски."Този велик наш отец и български светилник по род бе от европейските мизи, които мнозина наричат българи." Из "Кратко житие на св. Климент" от Димитър Хоматиан, архиепископ на Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България. (Реликварий с мощи на светеца, съхранени в манастира "Св. Йоан Предтеча", недалеч от град Бер).

✤ Св. Архангел Михаил (Архангеловден)
На 8 ноември честваме празника Събор на св. Архангел Михаил (Архангеловден), водителят на архангелите и на ангелите-хранители, пазител на вярата, ангел-изпълнител на моленията.
Архангел Михаил е единственият ангел, споменат по име в трите свещени писания на главните религии: Тората (на юдаизма), Библията (на християнството), Корана (на исляма). И в трите той е считан за водещият ангел, който преборва злото със силата на доброто.

Ден на народните будители
Всяка година на 1ви ноември България почита Деня на народните будители, всички духовни водачи и деятели на Възраждането, труженици на полето на църковната независимост и държавност и на единството на българския народ чрез просветата, книжовността и вярата.
Есе от Васил Попвасилев

Отец Паисий Хилендарски
Основоположник на българското национално възраждане
Текст, написан от Асен Николов през 1962 г.
Фото галерия

Коледен базар
На 20 октомври 2019 се проведе традиционният годишен Коледен базар в присъствие на членовете на енорията, семейства и роднини, приятели и много гости). Отново църквата може да се похвали с добър финансов резултат както и да се гордее със своите предани доброволци, помагачи и дарители. Хвала!
Финансов отчет
Дарения
Фото галерия

✤ Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец (876-946)
Всяка година на 19 октомври отслужваме литургия за Свети преподобни Йоан Рилски Чудотворец - български духовник и монах.
Считан е за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.
Повече информация може да намерите ТУК.
Фото галерия

Храмов празник на Света Троица
На 16 юни 2019 се проведе годишният храмов празник на Света Троица. Събитието бе отбелязано с участието на Генералния кoнсул на Република България г-н Петър Крайчев и бе почетено от членовете, енорияшите и гостите на църквата.
Тържеството бе открито от г-н Ник Стефанов и Протойерей Величко Михайлов, след молитва и възпоменателно слово в чест на трудeщите се за благото на храма бивши и настоящи членове. Бяха представени възпоменателни плакети в чест на протоерей Васил Михайлов, основател на църквата, и протоерей Благой Чифлянов. Думата бе дадена и на Милка Михайлов, която в емоционално обръщение изрази благодарноста си към радетелите за доброто на църквата.
Събитието бе уважено от детската музикална формация “Българче“ и фолклорният ансамбъл „Игранка“, който предоставиха на гостите приятни емоции, подкрепени с песни и танци. По традиция, богатата трапеза изобилстваше от вкусна храна, а светата литургия приповдигна духа на всички присъстващи.
Благодарим на всички за участието!
Фото галерия

Гоце Делчев (4.2.1872 – 4.5.1903)
Този месец отдаваме почит на Гоце Делчев (4.2.1872 – 4.5.1903), паднал в битка с турския аскер на 4 май в Серското село Баница.  Най-значимата фигура в освободителното движение на Македония и Одринско под османска власт. Гоце Делчев е един от основателите и безспорен водач на Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация (ВМОРО). Днес Гоце е легендарен национален герой на двете държави – България и Македония. Прекланяме се пред паметта му.

"Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата... Защото осиротяваше цял народ." (Пейо Яворов, „Гоце Делчев“)

Гоце Делчев, цитати:
● „Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.“
● „Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото Българско отечество.“
Повече информация може да намерите ТУК.
Откъс от романа „Илинден“ от Димитър Талев
Фото галерия


✤ Великденски празници
Христос Воскресе! Честито Възкресение Христово!
Фото галерия – Цветница
Фото галерия – 12 Евангелия
Фото галерия – Разпети петък
Фото галерия – Възкресение


✤ Св. Великомъченик Георги Победоносец. Курбан
По традиция семейство Батови принася на празника Гергьовден курбан за здраве и спасение. След молебена беше сервиран обяд с традиционното агнешко. Енорията, събрана около братската трапеза пожела божията закрила да бъде над семейство Батови.
Фото галерия


✤ Пролетно почистване и възстановяване на иконостаса
На 30 март 2019 група доброволци извърши основно почистване на помещенията на църквата и на църковния двор. Bзеха участие: Попадия Светлана, Румяна, Дарина, Борис, Маргарита, Иван, Елица, Стефан, Виктория и Георги. От името на цялата енория топли благодарности.
На 13 и 19 април 2019, два пълни работни дни бяха посветени на почистване и частична реставрация на увредени места на иконостаса. Процесът беше ръководен технически от Васил Попвасилев. Участваха доброволците: Попадия Светлана, Тони. Красимира, Виктория, Васил, Илия, Димитър, баща му Коста, Тихомир. Многогодишни наслагвания на дим и прах бяха довели до увреждания на надживописния слой. Резултатът е добър, ефектът е видим. В двата дни имаше приготвен вкусен обяд за тружениците от Попадия Светлана.
Фото галерия


✤ Благовещение, 2019
На 25 март 2019 Православната църква празнува Свето Благовещение. "А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." Лука 1:26-28

✤ Сирни Заговезни. Прошка.
На този ден след църковната служба отпразнувахме заедно началото на великия пост (40 дни преди Великден). Много енорияши и гости се постараха и приготвиха братска трапеза с постни ястия, риба, яйчени и млечни съставки. Прозвучаха традиционните думи на прошката: „Прости! Простено!“.
Фото галерия


✤ Богородичен Акатист, 2019
Ред на повечерията с Богородичен Акатист:
15 март – Св. Кирил и Методий
22 март – Св. Троица
29 март – Св. Георги 5 април – Св. Димитър
5 април – Св. Димитър
12 април – Утешител - Дух на Истината
Начало на службите – 19 ч.

На 22 март бяхме домакини на Акатиста. След църковната служба следва братска вечеря за всички енорияши и гости по традиционните постни рецепти, приготвени от нашите доброволци. На свой ред, ние взехме участие в Акатиста на Св. Кирил и Методий (15 март). В съслужение свещениците Дрангов, Михайлов, Шумаров и Арнаудов сътвориха истински празници с хубави химни, посветени на Пречистата наша майка Богородица.
Фото галерия


Нашият събрат Симеон Симеонов ни напусна
На 12 февруари 2019 нашият добър приятел и дългогодишен председател на Македоно-българската църква Св. Георги се пресели в Царството Божие. Той неуморно и всеотдайно се труди на църковната нива и остави добро име на добър християнин и патриот.
На изпращането по последния му път бяха и много представители на нашата енория. Бог да го прости, вечна да е паметта му.
На 23 март се отслужи панихида в негова чест в църквата Св. Георги. Като братска църква, ние скърбим за приятеля, отдаваме почит към паметта му и изказваме съболезнования на опечаленото семейство и на енорията на Св. Георги.
Фото галерия


✤ Манастирът Св. Йоан Предтеча отвори врати за нашето поклонничество през лятото на 2018 г.
Серският манастир „Свети Йоан Предтеча” в подножието на планината Змийница, основан през далечния XIII в., понастоящем женски метох.
"Така, в едно манастирско писмо до Патриарха се изтъква, че в училището на серския манастир обучението се водело на гръцки език, но че учениците били "главно българогласни от селата на съседните три поменати епархии на светодрамския, на светосерския и на светомелнишкия...."
Из "Български старини из Македония", акад. Йордан Иванов
Фото галерия


✤ Помен за Димитър Куманов
На 22 март 2019 се отслужи панахида за нашия енорияш и бивш активен член Димитър Куманов, който дълги години без умора работи като уредник-клисар на нашата църква заедно със съпругата му Ружа.
Г-н Куманов остави име на добър християнин, весел и работлив приятел на всички. Вечна да е паметта му.
Бог да го прости!
Фото галерия


✤ Рождество Христово 2018
Тазгодишното празнуване на Рождество Христово започна в Неделя Преди Рождество на 23 декември с тържествена литургия. След службата в църковния салон се събрахме на братска трапеза с постни ястия, приготвени от енорияши и гости. Децата изпълниха песни и изработиха сурвачки, коледни картички и украшения.
По стара традиция на 24 декември, Бъдни Вечер отец Величко с другите свещеници от сестрински църкви, някои настоятели, енорияши и техните семейства взеха участие в празнуване на дългоочакваното Рождество в църквата Св. Георги с обща трапеза, приготвена от домакините.
На 25 декември се отпразнува Светото Рождество със Златоустова литургия.
На 27 декември, Стефановден, се отслужи тържествена литургия в чест на св. Вмчк и Протодякон Стефан.

На 1 януари 2019, вторник, отбелязахме началото на новата 2019 година, Св. Василий Велики и Обрезанието със Света Василиева литургия.
На 6 януари, неделя в препълнена църква отпразнувахме Светото Богоявление с Велик Водосвет.

В неделя, 13 януари след църковната служба се състоя традиционното празнуване на Коледа в духа на старите традиции. Църковният салон беше препълнен, имаше вкусен обяд, музика и хора.
Фото галерия


Песни и танци от Места - документален филм /1958 г./
Първият български документален цветен филм, показващ българската традиционна култура, чрез песен и танц от Неврокоп (Гоце Делчев). Изпълненията са на първият в България ансамбъл за народни песни и танци от гр. Нверокоп. Ансамбълът е създаден през далечната 1946-та година. По-късно, по примера на неврокопчани в София се създава "Филип Кутев". 
Филмът е направен през 1958 г. от Дъжавната студия за документални и хроникални филми. Сниман е в селата Ковачевица и Корница, ливадите край Корница а също така има природни картини от поречието на Места, неврокопското поле и кадри от южните склонове на Пирин. Може да намерите филма ТУК.


✤ Книги за Македония на английски.
Благодарим на Джордж Королоф за полезната информация и връзката към уеб страницата на Pollitecon’s Macedonian Communities Around the World, където има и безплатен достъп до нови електронни книги. Страницата може да намерите ТУК.


Македоно-Българска Източноправославна църква Света Троица кани всички членове на църквата, енорияши и гости на нашия ежегоден празник

Коледа в духа на старите традиции


в неделя, 13 януари 2019 г., 12 ч.
веднага след църковната служба
201 Monarch Park Avenue
$15.00 вход (деца под 12 години – безплатно)

Заповядайте всички да отпразнуваме
светлите Христови празници и Новата Година!
Ще сервираме вкусен обяд, ще има весело
настроение и хубава музика!
С това ще подпомогнем нашата църква!


***


Кончина на отец Чифлянов
С прискърбие съобщаваме, че на 29.10.2018 г. в Господа се престави нашият обичан от всички бивш енорийски свещеник, потрудилият се на Божията нива, бележит български духовник, проф. протопрезвитер Благой Чифлянов.
Бдение, опелото и погребението му бяха извършени в нашата църква "Св. Троица", която той толкова обичаше и поддържаше до последния си дъх. В съслужение го изпратиха отците Величко Михайлов, Валери Шумаров (архиерейски наместник на духовна околия Торонто и бивш студент на проф. Чифлянов в Богословския Факултет на Духовна Академия, София) и Борис Дрангов. В бдението участва и отец Веселин Арнаудов. В надгробните молитви се присъединиха свещениците от. Милан Радулович и новият престоятел на храма Св. Иван Рилски в Ниагара Фолс, и от. Симеон Иванов.
Кончината на отец Чифлянов беше отразена на официалната страница на Българската Православна Църква.
Нашата енория и всички наши богомолци помнят и с благодарност тачат паметта на отец Благой. Изказваме дълбоки съболезнования на семейството му.
Честване на протопрезвитер, професор Благой Чифлянов.
Кратка биография на отец Чифлянов.
Фото галерия

✤ Мат Стефанов се дипломира като Доктор по Медицина.
Поздравления и пожелания за успех на Мат в трудната и благородна професия. Енорията високо цени участието на Мат във всички църковни прояви и инициативи. Поздравления за избора му в Борда на МПО (Македонската Патриотична организация). Честито!
Фото галерия

Годишен базар на Св. Троица, 2018
На 14 октомври се проведе годишният базар на Св. Троица, посетен от много енориаши, семейства и гости. Църквата беше подкрепена финансово, хората се радваха от срещата и купуваха традиционните печива и предмети за дома. Сервира се вкусен обед. Много участваха и спечелиха предметни награди от добре организираната томбола.
Печалбата от базара е $3,812.40 (виж разбивката ТУК). От парични дарения в църквата постъпиха $778.00 (виж списък ТУК).
Дължим голяма благодарност на доброволците, майстор-готвачите и помощниците в кухнята, майсторите на вкусните баници и на всички, работили неуморно за този успех: Жан, Мици, Тала, Грозда, Люба, Вики д., Руми, Ирина, Джози, Виктория, Таня, Кристин П., Тина, Поли, Зора, Тони, Бисерка, Нели, Крис, Илиян, Росица и попадия Светлана за усърдието в подготовката и организацията на празника.
Фото галерия

Благословия и празненство в чест на младоженци
Нашият енорийски свещеник отец Величко Михайлов и попадия Светлана обявиха голямата радост в семейството – бракът на сина им Тодор с д-р Лорен Мицуки. На 7 юли се състоя сватбената церемония в красивия Университетски клуб в Торонто. Отец Величко извърши брачното богослужение.
На 19 август, 2018 семейството покани всички членове, енориаши и приятели на църквата Света Троица на празненство в чест на младоженците. Препълнената църковна зала посрещна Тодор и Лорен с „Многая лета“. След благословията под звуците на традиционните сватбени песни като „Мома се с рода прощава“ младата двойка изпълни типични сватбени ритуали. От името на енорията участие в ритуала взе Матю Стефанов. Церемонията завърши с братска трапеза и танци. Младоженците взеха активно участие, а отец Величко беше на дисководещия пулт.
На този прекрасен летен ден приветствахме началото на семейния път на Тодор и Лорен, честитихме им с радост събитието и молитствено им пожелаваме Божия закрила, радост, и семейно щастие.
Фото галерия

Дарения на икони
В последните две години в Новозагорското село Оризари, Старозагорска Епархия се предприе основно доизграждане с довършителни работи и канонично обзавеждане на местната църква. Важна финансова помощ оказа дарението на членове на нашата фамилия от България и чужбина. Наближава окончателното завършване на обекта преди освещаване на храма. Местните хора и духовенството в района го очакват с радост.
Аз също приех с радост отговорната задача по изработването на дарение от две икони за църковния вход. Иконите с размер 30 на 42 см. са копия на известни оригинали от Националната Художествена Галерия в София, изпълнени в класическата техника яйчена темпера.
Оригиналите (виж прикачената галерия) от 15-16 век, с произход от Несебърската школа представляват Христос Пантократор („Вседържител“) и Богородица Милостива („Кехаритомени“). Двете са публикувани в капиталното изследване “La peinture bulgare” (“Българската живопис“от Атанас Божков, Издателство Aurel Bongers Recklingshausen 1974). В оригинала образът на Божията майка е обграден с пророци.
На 29 юли, 2018 дарените икони бяха приети от енорийския свещеник свещеноиконом Цветан Димитров, архиерейски наместник на Новозагорска духовна околия. Присъстваха съпругата ми Людмила, г-жа Мария Хаджиева от местното Църковно настоятелство както и дъщеря ми Бояна и внучката Миша-Джудит на посещение от Австралия. За отбелязване е, че денят съвпадна с първия рожден ден на Миша. Благопожелания за Миша и нека измолим закрила и успех на църковните строители, благоукрасители и всички добри хора на Оризари!
Васил Попвасилев
Фото галерия

✤ Илинденска заупокойна служба и братска трапеза
На 12 август, 2018, неделя се събрахме отново да почетем героичния подвиг на Илинденско-Преображенското въстание. Панихида беше отслужена от енорийския свещеник от. Величко.
За втора поредна година отдаваме почит към героичната епопея под знака на новоподписаните документи за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседни братски републики – България и Македония. Имаме общ дълг и историческа отговорност към падналите в борбите. Признанието, че Илинден е част от общата ни история се изразява в съвместните чествания за втори пореден път. Тази година двамата министър-председатели – Заев и Борисов положиха венци пред паметника на Гоце Делчев и фамилния мавзолей в Благоевград.
Вечна слава на падналите в Илинденско- Преображенската епопея и на невинните жертви на потушаването от Османските власти. Бог да ги прости!
В църковния двор в прекрасния летен ден след панихидата се проведе традиционният Илинденски пикник.
Фото галерия

Епархийски Събор
От 27 до 29 юли 2018 се състоя годишният събор на Епархията на БПЦ за Съединените Щати, Канада и Австралия в Диърборн, Мичиган. Домакин на събитието беше източно-православна църква Св. Климент Охридски в града.
В неделя, 29 юли се отслужи тържествена литургия водена от негово преосвещенство Митрополит Йосиф от Ню Йорк в съслужение с 20 свещеници от цялата епархия. В събота след вечерната църковна служба в наскоро ремонтираната и украсена църковна зала домакините бяха организирали банкет с танци под звуците на наша народна музика.
В групата гости от Торонтските църкви беше и нашият представител – председателят на Настоятелството Ник Стефанов със съпругата си Маргарет. Ник взе участие в дискусиите и в последвалите разисквания по решенията на Събора.
Повече информация може да намерите ТУК.
Повече снимки може да видите ТУК.
Фото галерия

✤ Петдесетница и Св. Дух, патронният празник на храма
В неделя, 27 май, 2018 църквата ще отбележи своя храмов празник – денят на Свети Дух. Каним всички членове, енорияши и гости на Храмовия ни празник и на традиционния банкет в чест на деня на Света Троица. Заповядайте да празнуваме заедно с хубав обяд, музика и в приятелска среда.
Фото галерия

✤ Задушница
На 26 май, събота от 10 ч. ще се отслужи заупокойна молитва – Задушница в памет на починалите.  Нека заедно отдадем почит към отминалите роднини, близки и предци с молитвено участие и с обща трапеза.

✤ Денят на Майката
На 13 май, 2018 църквата ни отбеляза Деня на майката. Празникът беше една от основните теми в проповедта на отец Величко, а от името на Настоятелството Председателят поднесе цветя на всички жени и майки. Празникът беше добре посетен, с весело настроение, приятни срещи, хора и вкусен и разнообразен бюфет, за който се бяха потрудили от Женската секция. Достойно честване на всички майки!

✤ Св. Св. Кирил и Методий
На 11 май, 2018 църковният празник Св. Св. Кирил и Методий, се отслужи тържествена празнична литургия в едноименната Македоно-българска църква.
В съслужение бяха свещениците от петте сестрински църкви. Голяма група наши енорияши присъства на литургията и взе участие в тържествената трапеза, предложена от храма.

✤ Гергьовден и братска трапеза-курбан
На 6 май 2018 Енорията отбеляза празника Гергьовден. Семейство Батови предложи своя ежегоден „курбан“ (отбелязване на важна за семейството дата с благоприятен завършек). Обедът беше вкусно гергьовско агне съпроводено с богат бюфет, приготвен от г-жа Александра Батова и от нашия приятел, майстор-готвача Крис. Честито на Олег, Сашка, Ник.
Фото галерия

Финансов отчет на църквата за 2017 год.
Както обещахме миналият месец в съобщението за годишното събрание, поместваме финансовия отчет на църквата за 2017 год.
Финансов отчет

✤ Великден / Възкресение Христово
Църковните служби и празничните обреди през Светата седмица бяха тържествени и добре посетени.
На Велики Четвъртък, 5 април с маслосвет и Васлиева литургия, а вечерта с Последование на 12-те Евангелия се чества т страстите Господни, предателството, съденето и разпятието.
На Велики Петък, 6 април, с литийно шествие и символичното Христово опело, верующите се подготвиха за Възкресението.
Върхът на тържествата е Велика събота вечер, 7 април. В препълнения църковен двор с пламъчета на стотици свещи, верующите, притихнали чакаха енорийския свещеник от. Величко да обяви Светото Възкресение. След възгласа „Христос Възкресе“ се понесе тържествено „Воистина възкресе!“. Пасхалното Богослужение завърши с Възкресна утреня, Златоустова Света Литургия.
В Неделя, 8 април, на Великден отново верующите продължиха празника със запалени свещи и с тържествения поздрав „Хрисос Възкресе из мертвих!“ . На светата литургия на различни езици се известява на целия свят добрата новина – Евангелието по Йоан. Бяха осветени боядисаните яйца и традиционния козунак.
За поредна година Македоно-българската църква Света Троица с радост посрещна светото Възкресение Христово. Нашият глас се присъедини към посланието към всички вярващи: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, дарува живот.
Фото галерия - Велики Петък
Фото галерия - Великден

✤ Цветница
Отново, както преди 2000 години, църквите по цял свят празнуваха Цветница (Връбница). Нa 1 април, неделя имахме препълнена църква от радостни енорияши и гости. На този ден имаше много цветя, усмивки, поздрави и честитки и най-вече радостно очакване на Възкресението. Всички получиха светени клончета за благослов и украса на домовете.
Фото галерия

✤ Богородичен Акатист
През Великия пост всеки петък се отдава Акатист (Богородично богослужене) в една от сестринските църкви на македоно-българската общност. Тези древни ритуали са носители на радост, дълбок смисъл и чиста поезия. Тази година ние бяхме домакини на първия от четирите Акатиста – на 2 март. След църковната служба следва братска вечеря за всички енорияши и гости по традиционните постни рецепти, приготвени от нашите доброволци. На свой ред, ние взехме участие в Акатистите на Св. Кирил и Методий (9 март), Св. Георги (16 март) и в църквата Утешител Дух на Истината (23 март). В съслужение свещениците Михайлов, Арнаудов, Шумаров, Филчак и Радулович, сътвориха истински празници с хубави химни, посветени на Пречистата наша майка Богородица.
Фото галерия

✤ Общо Годишно събрание
Общото годишно събрание на църквата се състоя в неделя, 18 март 2018 в присъствие на членове и енорияши, желаещи да присъстват и участват. След преброяване и установен нужен кворум събранието започна с приветствие от председателя Ник Стефанов и обзор на изтеклата година. Той прочете и доклад за финансовото състояние на църковната община.
Състоя се избор на настоятелство. Събранието единодушно реши да остави настоятелството в сегашния му състав и избра за нов член на настоятелството Антон (Доне) Карталев. Нови членове на църквата бяха гласувани. В отворена за всички присъстващи дискусия се изказаха мнения и предложения по текущи въпроси и дългосрочни цели на енорията. В следващия месечен бюлетин на сайта ни ще публикуваме резюме на решенията и актуализирания финансов отчет.


✤ Коледа (Божик) в духа на старите традиции
На 8 януари 2018, неделя, след църковната служба, се проведе ежегодният празник Коледа (Божик) в духа на старите традиции. Беше сервиран братски обяд във весела прaзнична обстановка.
Вкусният обяд беше дело на група доброволци – Тала, Вики, Крис и Мици, а много други бяха заети в организацията и сервирането.
Фото галерия

✤ Коледа – Рождество Христово
В неделя, на 24 декември, 2017 енорията тържествено отпразнува Коледа (Божик)– Рождество Христово. След църковната служба и празничната проповед енориаши и гости участваха в братски обед. Децата получиха Коледна благословия, след което заедно с родители и приятели претвориха Светите Коледни Ясли. Пред елхата децата изпълниха програма от песни и стихове. От името на църквата всички деца получиха подаръци.
Фото галерия

Църковни празници
На 21 ноември 2017 Православната Църква чества Въведение Богородично или Ден на християнското семейство и християнската младеж. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. Празникът се посвещава на християнското семейство.

На 25 ноември се чества Св. Климент Охридски – патрон на водещия национален Софийски Университет. По този повод публикуваме отново Статия от Aкад. Проф. Емил Георгиев за възникването и главните действащи сили на Охридската литературна и образователна школа – важно средище на славянобългарската култура. 
Статията е публикувана в сайта Promacedonia, целият текст може да видите ТУК.
Бележки - Васил Попвасилев

Печати от български обществени организации в Македонските области на Османската Империя от 18, 19 и 20 век.
Публикувани наскоро архивни документи показват добре организираното гражданско общество в македонските вилаети.
Списък на печати от български обществени организации в Македония
Фото галерия

Новини от Македонска и Българска Православни Църкви
В писмо от 9 ноември 2017 г. МПЦ-ОА се обръща към Светия Синод на БПЦ с молба да бъде неин ходатай - представител пред другите поместни православни църкви за признаване на автокефалността на МПЦ-ОА, както и да бъде нейна Майка-Църква.
Връзка към сайта на „Днес“
Връзка към сайта на „Дойче Веле“

Светият Синод на БПЦ на заседание от 27 ноември реши да проведе разговори с МПЦ и с другите поместни православни Църкви по въпроса за признаването на МПЦ за автокефална, съгласявайки се да бъде нейна Майка-Църква. Българското общество като цяло твърдо подкрепи инициативата на МПЦ и застана зад решението на Светия Синод.
Връзка към сайта на Българската Патриаршия
Връзка към сайта на весник „Сега“

Македонската църква ни благодари за историческото решение. Официално становище
Реакции всред българската общественост.
Връзка към сайта на DARIK News
Връзка към сайта на весник „24часа“
Изявление на Митрополита на Струмица – епископ Наум

Интервю на Ловчански Митрополит Гавриил - връзка към сайта на весник „Стандарт“
Връзка към сайта на Българската Патриаршия
Решение на Светия Синод
Връзка към "Петиция за обществена подкрепа на БПЦ да бъде майка-Църква на МПЦ"


Годишен базар на Св. Троица, 2017
На 15 октомври се проведе годишният базар на Св. Троица, посетен от много енорияши, семейства и гости. Църквата беше подкрепена финансово, хората се радваха от срещата и купуваха традиционните печива и предмети за дома. Сервира се вкусен обед. Много участваха и спечелиха предметни награди от добре организираната томбола.
Печалбата от базара е $3,433.20 (виж разбивката тук).
От парични дарения в църквата постъпиха $360.00 (виж списъка тук).
От 2013 година базара се разраства успешно (виж разбивката тук).
Дължим голяма благодарност на доброволците, майстор-готвачите и помощниците в кухнята, дарителите на продукти и материали, на майсторите на вкусните баници и на всички, работили неуморно за този успех. Особена благодарност изказваме на попадия Светлана Михайлова за усърдието в подготовката и организацията на празника.
Фото галерия

✤ Негово Високо-преосвещенство Митрополит Йосиф посети нашата църква.
Високият гост уважи нашата енория на 15 октомври по време на годишия базар и обядва с нас. С него дойдоха всички свещеници от македоно-българските църкви в Торонто. Официално приветствие към госта поднесе Отец Величко, последвано от тържествено многолетствие в негова чест. Дядо Владика отговори с топли слова и както винаги подчерта безусловната подкрепа на Епархията за единството в нашата църковна общност.
Фото галерия

✤ Илинденско-Преображенското въстание. Панихида.
На 30 юли 2017, неделя се събрахме отново да почетем героичния подвиг на Илинденско-Преображенското въстание. Панихида беше отслужена от енорийския свещеник от. Величко. Словото му беше затрогващо и развълнува енорията.
Вечна слава на падналите в Илинденско-Преображенската епопея и на невинните жертви на потушаването от Османските власти. Бог да ги прости!
В църковния двор след панихидата се проведе традиционният Илинденски пикник. Беше прекрасен летен ден.
Фото галерия

✤ Успение Богородично (Голяма Богородица)
Най-важният летен празник – Успение Богородично (Голяма Богородица) беше отпразнуван на 15 август, вторник. Цяло агне на скара и много гарнитури бяха приготвени и дарени от семейство Батови в чест на празника и за рождения ден на Олег. Благодарим !

В неделя на 20 август в чест на Голяма Богородица цялата енория и много гости се събрахме в църковния двор, празнично украсен и озвучен от DJ Отец Величко. Беше приготвен вкусен обед от майстор-готвач Крис и сервиран от доброволци и помагачи, на които изказваме голяма благодарност.
Фото галерия

ДОГОВОР ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО между Република България и БЮРМ (Република Македония)
На 2 август 2017, Илинден в Скопие беше подписан ДОГОВОР ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО между Република България и БЮРМ (Република Македония)
Коментар от Васил Попвасилев.

✤ Свети Дух – храмов празник на Света Троица
На 4 юни 2017 Енорията празнува троен празник: Свети Дух – храмов празник на Света Троица, светлия празник Петдесетница и Денят на Бащата. Бяхме почетени от много гости. Залата беше празнично украсена с приготвен и сервиран вкусен обед - от доброволци и помагачи, на които изказваме голяма благодарност. Празненството завърши с танци и обичаните стари песни.
Фото галерия

✤ Вечеринка с танци послучай Деня на Майката
На 13 май църковното настоятелство съвместно с МПО (Македонската патриотична организация) отбеляза Деня на майката с традиционната вечеринка с танци. Вечерята беше добре посетена с весело настроение, приятни срещи, хора и вкусна вечеря. Достойно честване на всички майки!
Фото галерия

✤ Гергьовден
На 7 май 2017 Енорията отбеляза празника Гергьовден. Семейство Батови предложи своя ежегоден „курбан“ (отбелязване на важна за семейството дата с благоприятен завършек). Обедът беше вкусно гергьовско агне съпроводено с богат бюфет, приготвен от нашия приятел, майстор-готвача Крис. Честито на Олег, Сашка, Ник, Ива и Oрацио, гостуващи от Торино, Италия с малкия засмян Даниел (6 мес.)
Фото галерия

✤ Великден / Възкресение Христово
Църковните служби и празничните обреди през Светата седмица бяха тържествени и добре посетени. На Велики Петък с литийно шествие и символичното Христово опело, верующите се подготвиха за Възкресението.
Върхът на тържествата е Велика събота вечер. В препълнения църковен двор с пламъчета на стотици свещи, верующите, притихнали чакаха енорийския свещеник от. Величко да обяви Светото Възкресение. След възгласа „Христос Възкресе“ се понесе тържествено „Воистина възкресе!“ . Пасхалното Богослужение завърши с Възкресна утреня, Златоустова Света Литургия.
В Неделя, на Великден отново верующите продължиха празника със запалени свещи и с тържествения поздрав „Хрисос Възкресе из мертвих!“ . На светата литургия на различни езици се известява на целия свят добрата новина – Евангелието по Йоан. Бяха осветени боядисаните яйца и традиционния козунак.
За поредна година Македоно-българската църква Света Троица с радост посрещна светото Възкресение Христово. Нашият глас се присъедини към посланието към всички вярващи:
Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, дарува живот.
Фото галерия

✤ Цветница
Отново, както преди 2000 години, църквите по цял свят празнуваха Цветница (Връбница). Ние имахме препълнена църква от радостни енорияши и гости. На този ден имаше много цветя, усмивки, поздрави и честитки и най-вече радостно очакване на Възкресението. Всички получиха светени клончета за благослов и украса на домовете.
Фото галерия

✤ Лазаровден и празник на пролетни песни
Светлият празник Лазаровден отбелязва възкресението на праведния Лазар, последовател и приятел на Христа. „Лазаруването“ е български обичай, който по традиция се практикува на  Лазаровден – в събота  преди Връбница.
В нашата църква малките момиченца и млади моми се накичиха с цветни венчета, и след благословия изпяха пролетни песни, ръководени от попадията и дейната Румяна. Група певци, начело с отец Величко подхванаха традиционни стари градски песни. Имаше хубаво пролетно настроение.
Фото галерия

✤ Богородичен Акатист
През Великия пост всеки петък се отдава Акатист (Богородично богослужене) в една от сестринските църкви на македоно-българската общност. Тези древни ритуали са носители на радост, дълбок смисъл и чиста поезия. Тази година ние бяхме домакини на два Акатиста – на 10 и 31 март. След църковната служба следва братска вечеря за всички енорияши и гости по традиционните постни рецепти, приготвени от нашите доброволци. На свой ред, ние взехме участие в Акатистите на Св. Кирил и Методий (3 март), Св. Георги (17 март) и Св. Димитър (24 март). В съслужение свещениците Дрангов, Михайлов, Шумаров и Радулович, както и отец Арнаудов на 3 март сътвориха истински празници с хубави химни, посветени на Пречистата наша майка Богородица.
Фото галерия

✤ Общо Годишно събрание
Общото годишно събрание на църквата се състоя в неделя, 19 март 2017 в присъствие на членове и енорияши, желаещи да присъстват и участват. След преброяване и установен нужен кворум събранието започна с приветствие от председателя Ник Стефанов и обзор на изтеклата година. Той прочете и доклад за финансовото състояние на църковната община. В отворена за всички присъстващи дискусия се изказаха мнения и предложения по текущи въпроси и дългосрочни цели на енорията. В следващия месечен бюлетин на сайта ни ще публикуваме резюме на решенията и актуализирания финансов отчет.

✤ Задушница
На 25 февруари 2017, събота в църквата се отслужи Задушница (Мъртва събота). Това е първата за годината (от общо три) служби за упокоение на душите на починалите и има особено значение и дълбок смисъл преди Великия пост. Бог да ги прости!

✤ Сиропусна неделя
На 26 февруари, Сиропусна неделя (Сирни Заговезни) имахме традиционен братски обяд след църковната служба и символичната „прошка“. Отново децата разнообразиха хубавия празник: многобройни и весели бяха малките участници в традиционното „въртене на халва“, както и в изработката на мартеници и цветни картички за родители, братчета и сестричета. Ръководиха ги попадия Светлана и Румяна Андреева.
Фото галерия

✤ Представяме Ви:
Исторически и етнографски бележки за село Смърдеш, Костурско от Марио Цветков.


✤ Коледа (Божик) в духа на старите традиции
На 8 януари 2017, неделя, след църковната служба, се проведе ежегодният празник Коледа (Божик) в духа на старите традиции. Беше сервиран братски обяд във весела прзнична обстановка. Вкусен обед от пълнени пиперки беше приготвен от кетъринг компания на наши македонци. Обедът беше дарение от Антон Карталев, Пол Кизов, Ник Стефанов, Фред Меанчов и Джордж Королов (всеки с по $100).
Фото галерия

✤ Рождество Христово
На 25 декември 2017 енорията тържествено отпразнува Коледа (Божик) – Рождество Христово. След църковната служба и празничната проповед енориаши и гости участваха в братски обед. Децата получиха Коледна благословия, след което изпълниха програма от песни и стихове пред елхата. От името на църквата всички деца получиха подаръци.
След артистичните изяви децата се посветиха с голямо усърдие на изработване на сурвачки (сурвакници). Древният народен обичай децата да „сурвакат“ семейството, близките роднини и съседи се изпълнява на новогодишния ден. В стихотворна или песенна форма звучат благопожелания и наздравици.
Работилницата за сурвачки даде прекрасни художествени „произведения“ благодарение на майсторството на децата под умелото ръководство на Румяна Андреева.
Фото галерия

Представяме Ви НОВИ КНИГИ и УЕБ СТРАНИЦИ
The Great Powers and Orthodox Christendom
The Crisis over the Eastern Church in the Era of the Crimean War by Jack Fairey, Springer, Sep 15, 2015, 283 pages
Jack Fairey (Джак Фейри), известен историк и изследовател-османист прави задълбочен преглед на политическата история около броженията в доминираното от Константинопол православие в Османската империя в средата на 19 век.
Показани са външните сили и сблъсък на идеите, някои от които са живи и до днес и до голяма степен определят поведението на националните църкви.
Особено интересно е развитието и решението на Българския църковен въпрос в контекста на сложните взаимоотношения между Патриаршията, Империята и народното движение за църковна независимост.

✤ Дрено́вени: Разцвет и разорение на едно село в Южна Македония
Дрено́вени: Разцвет и разорение на едно село в Южна Македония от Лабро Королов, изд. Македонски научен институт, София, 2016
Aнглоезичното издание "Drenoveni: The life and demise of a macedonian village" от Лабро Королов e плод на дългогодишни задълбочени проучвания и събиране на материали от автора. Излезе от печат и българският превод на книгата "Дрено́вени: Разцвет и разорение на едно село в Южна Македония".

✤ Снимки и илюстрации от Егейска Македония
Български войнишки гробове в Зейтинлъка
История.bg


На 2 октомври 2016 се проведе годишният базар на Св. Троица, посетен от много енориаши, семейства и гости. Църквата беше подкрепена финансово, хората се радваха от срещата и купуваха традиционните печива и предмети за дома. Сервира се вкусен обед. Много участваха и спечелиха предметни награди от добре организираната томбола.
Печалбата от базара е $3,632.85 (виж разбивката тук).
От парични дарения постъпиха $795.00 (виж списък тук).
Дължим голяма благодарност на доброволците, майстор-готвачите и помощниците в кухнята, майсторите на вкусните баници и на всички, работили неуморно за този успех. Особена благодарност изказваме на попадия Светлана Мийхайлова за усърдието в подготовката и организацията на празника.
Фото галерия


✤ През септември 2016 г. македоно-българската източно-православна цъква Св. Георги в Торонто празнува 75-годишнина от основаването си.
По този повод наш приятен дълг е да поздравим братската църква с юбилея. Много от енориашите на Св. Георги са наши родственици, приятели, земляци. Измежду основателите и първите и членове има и много наши родители и предци. От името на Св. Троица желаем Честита годишнина! Продължавайте доброто дело!
Фото галерия

На тазгодишния Илинденски пикник с вълнение и общ възторг се пяха любимите традиционни възрожденски и патриотични песни.
Отец Величко се потруди да ги събере в песнопойка под надслов „16 песни за борби и страдания за човешки правдини“ с кратко пояснение на английски на съдържанието на всяка песен. По ваше желание прилагаме текстовете.
Патриотични песни

В памет на Никола Шайков (1912-1996)
“Ние никога няма да узнаем истинския брой на хората, копито са извървели своя житейски път с името България в сърцата си. Нека се постараем с делата си да заслужим правото да се наречем техни по-малки братя.“ Никола Шайков
Статия от Васил Попвасилев.
Фото галерия


Четиридесет и първият Епархийски Събор на Епархията на БПЦ за Америка, Канада и Австралия се състоя от 15 до 17 юли 2016 в Де Плейнс, щата Илиноис, с домакин Българската Източно-правоиславна църква „Св. София“.
Заедно с негово преосвещенство Митрополит Йосиф и негова Светлост Епископ Даниил, в Събора участваха клирици и делегати-миряни от повечето енории, манастири и мисии на Епархията. Целта на тридневното събитие беше да укрепи нашия духовен живот и да обсъди важни дела на Епархията.
Нашата църква беше представлявана от Председателя на Настоятелството г-н Ник Стефанов и съпругата му Маргарет.
Г-н Стефанов обобщи събитието: „Съборът се фокусира върху предложените промени в Епархийския Устав. Болшинството от делегатите се съгласи по принцип с повечето от промените, но имаше забележки по някои формулировки. Други изразиха мнение в Устава да се предвиди правото на обжалване. Реши се окончателното приемане да се отложи след като Устава се съобрази със забележките.“
Протокол от заседанията на Епархийския събор
Решения на Епархийския събор


На 31 юли 2016 енорията отпразнува началото на Богородични пости с летен пикник и братска трапеза, в която всички допринесоха с ястия.
Любими лирични народни песни от стария край прозвучаха в църковния двор. Настроението беше високо въпреки проливния дъжд. Включиха се всички благодарение на песнопойките, приготвени от отец Величко на двете азбуки – кирилица и латиница.
Народни песни
Фото галерия


✤ На 21 август по инициатива на МПО „Победа“ се събрахме отново да почетем героичния подвиг на Илинденско-Преображенското въстание.
Панихида беше отслужена от енорийския свещеник от. Величко. Словото му беше подчинено на темата за смелостта и безстрашието пред саможертвата в името на свободата: „Днес извършваме заупокойна молитва за много смели хора, загинали в Илинденското въстание и в борбите за вярата и свободата. Ние се считаме за наследници на техния смел  дух.   Нека това възпоменание да ни даде смелост и на нас да отстояваме онова, в което вярваме и да бъдем настойчиви в търсенето на онова, което е добро и полезно за всички“. Вечна слава на падналите в Илинденско-Преображенската епопея и на невинните жертви на потушаването от Османските власти. Бог да ги прости! В църковния двор след панихидата се проведе традиционният Илинденски пикник. Беше прекрасен летен ден. Всички енорияши и гости пяха любимите бунтовни песни. Отец Величко отново ни дари с хубавата песнопойка „16 песни за борби и страдания за човешки правдини“. Нейното съдържание ще представим в следващото издание на настоящия сайт.
Фото галерия

✤ Покана за ежегодния Илинденски пикник на МПО „Победа”

✤ Петдесетница и Свети Дух - Ден на Светата Троица (храмов празник на църквата).
Ден на бащата.

На 19 юни 2016 Енорията празнува троен празник: Свети Дух – храмов празник на Света Троица, светлия празник Петдесетница и Денят на Бащата. Бяхме почетени от много гости. Залата беше празнично украсена с приготвен и сервиран вкусен обед - от доброволци и помагачи, на които изказваме голяма благодарност. Уважаваният от всички Димитър Ацев имаше честта да разреже празничната торта.
Фото галерия

✤ Архипастирско Пасхално Послание
Фото галерия


Просветното дело на Българската Екзархия
Спираме се на това огромно демократично движение, оглавено и умело ръководено от Екзархията.
Първа Част – Под турска власт
Втора Част – След Руско-турската война
Трета Част – До Илинден
Четвърта и последна част – след Илинден
Статии от Васил Попвасилев
Симеон Радев - Спомен за Солунската Гимназия
Фото галерия


✤ Ден на Майката и Гергьовден
На 8 май 2016 Енорията празнува Деня на Майката и празника Гергьовден. Семейство Батови предложи своя ежегоден „курбан“ (отбелязване на важна за семейството дата с благоприятен завършек). Обедът беше вкусно гергьовско агне съпроводено с богат бюфет, приготвен от нашия приятел, майстор-готвача Крис. Честито на Олег, Сашка, Ник, Ива и Oрацио (в Торино, Италия)
Фото галерия

✤ Пролетно Почистване
На 5 април група доброволци, oрганизирани от попадия Светлана се нагърбиха с тежката задача за пролетно почистване на църквата и подготовка за Великденските празници. От името на енорията Църковното Настоятелство им изразява топла благодарност!

✤ На 5 март, събота в църквата се отслужи Задушница (мъртва събота). Това е първата за годината (от общо три) служби за упокоение на душите на починалите и има особено значение и дълбок смисъл преди Великия пост. Бог да ги прости!

✤ На 13 март 2016, Сиропусна неделя (Сирни Заговезни) имахме традиционен братски обед след църковната служба и символичната „прошка“. Отдаваме нужната благодарност и признание за труда и таланта на доброволките от дамската секция: Джини (главен майстор-готвач), Тала Лексовски, Мици Сукарис, Вики Драницарис, Джози Кизов, Софи Антон, Мери, Краси, Хелен и Люба, както и младият Тошко Михайлов. Също с дарения за обеда се отличиха Грозда Киркова, Доца Бойчевска и Цвета Варадева.
На същия ден нашата добра приятелка Цвета празнува рожден ден. Имаше торта и песен в нейна чест. Да е жива и здрава!
Фото галерия

Годишно отчетно събрание на Енорията
Събранието се състоя на 6 март 2016 в присъствието на повечето от членовете и на църковното настоятелство.
Дневен ред:
1.   Благослов от енорийския свещеник, отец Величко Михайлов. Минута мълчание за починалите членове и енориаши през годината.
2.   Слово на Председателя и кратък преглед на изминалата година  в църквата.
3.   Финансов отчет
4.   Промени в църковния устав
5.   Избор на членове на Настоятелството
6.   Текущи въпроси
Вижте:
Протокол от решенията на събранието
Финансов отчет за трите изминали години


Честване на протопрезвитер, професор Благой Чифлянов и Коледа в духа на старите традиции
На 10 януари 2016 г. в салона на църквата г-н Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто, връчи почетна грамота на протопрезвитер проф. Благой Чифлянов. Грамотата е признание към бележития български духовник „за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада“.
На тържеството присъстваха повече от 130 наши сънародници, сред които бяха нашият свещеник прот. Величко Михайлов и председателят на църковното настоятелство на храма Ник Стефанов. Многообичаният духовник и проф. Благой Чифлянов, който на 8 януари т.г. навърши 93 години, получи много поздравления и благопожелания. Събитието беше отразено на Официалния сайт на Софийската Света Митрополия.
В същия ден се проведе и ежегодният празник Коледа (Божик) в духа на старите традиции. Беше сервиран братски обяд във весела прзнична обстановка. Отличиха се доброволците Тала, Вики, Грозда, Маргарита, Милка, попадия Светлана, сестри Боданис и други. Освен от даренията този празник донесе на църквата приход от $1,180 (от банкета) и $360 (от томболата).
Фото галерия - протопрезвитер Чифлянов
Фото галерия - Коледа

✤ Братска Коледна трапеза на 20 декември 2015.
След обеда и коледните песни веселата група млади родители и техните сръчни малки помощници измайсториха тазгодишните сурвачки. Отново инициатор и водещ беше Румяна Андреева. Браво на всички за красивите изделия (следващият път очакваме да почистите по-старателно „ателието“).
Фото галерия

✤ Рождество Христово
Както всяка година, през декември сме в трепетно очакване на радостния празник – Рождество Христово. Честита Коледа, мир и братска любов между човеците!
Снимка на месеца: Рождество Христово, икона от 19 век от Йерусалим.

Ролята на Гръцката Патриаршия по време на турското господство на Балканите
Статия от Крист Анастасов, сп. Балканика,
год. 2, книжка 3 (1968 г.)
Превод: Васил Попвасилев
Фото галерия

Екзарх Антим I Български
Идният януари 2016 г. честваме 200-годишнината от рождението на Антим 1, чието име се споменава във всяка божествена литургия заедно с имената на другите екзарси и патриарси на БПЦ. Антим 1 е първият екзарх на самостоятелната българска църква. Отдаваме почит на големия църковен и народен водач на българите от периода на църковните борби, за изграждане на неделимото духовно пространство на нацията. Тези гигантски усилия създадоха условия за последвалата национална революция срещу Османското господство, общата воля за освобождаване от църковната зависимост от гръцката Патриаршия положи основите на духовното единството на българите. Днес нашите българо-македонски църкви са пряк наследник на духа и делото на нашите първи екзарси. Нека е вечна паметта мна Екзарх Антим 1!
Васил Попвасилев
Биографични бележки.
Фото галерия

Годишен базар на Св. Троица
На 4 октомври се проведе годишният базар на Св. Троица, посетен от много енориаши, семейства и гости. Църквата беше подкрепена финансово, хората се радваха от срещата и купуваха традиционните печива и предмети за дома. Сервира се вкусен обед.
Дължим голяма благодарност на доброволците и помощниците, които работиха неуморно за този успех: Люба, Мери и Хелен Богданис, Тина Андонов, Софи Папаянис и Поликсени, Кристина Перелов, Вики Трайков, Тала Лексовски, Грозда Киркова, Маргарет Стефанов, Милка Михайлов, Зорка Аргилов, Румяна Андреева, Джини, Джози, Катя, Виктория (Видка), Мици, Снежана и Лина (с детския лимонаден щанд), Тошко Михайлов, Жан Ервийо, Ник Стефанов, Фред меанчов и попадия Светлана.
От името на цялата енория и църковната общност им изразяваме благодарност!
Печалбата от базара е $3,735.65 както следва:
Вход $106.55; Обед $1,198.75; Печива $947.00; Предмети за украса и дома $517.30; Лотария $444.50; Щанд лимонада $47.00; Дарения за базара $957.45; Разходи общо $482.90.
Фото галерия

Екзарх Йосиф I Български
От 9 до 13 юни Българската православна църква организира поредица от тържествени събития по повод 175-годишнината от рождението и 100-годишнината от кончината на Eкзарх Йосиф.
Отдаваме почит на големия църковен и народен водач на българите от периода на изграждане на неделимото духовно пространство на нацията. Възраждането и общата воля за църковна независимост положиха основите на това единство, а дипломатическият гений и мъдрост на архиерея Йосиф го укрепиха.
Днес нашите българо-македонски църкви са пряк наследник на духа и делото на Екзарха. Нека е вечна паметта му!
Васил Попвасилев
Биографични бележки.
Фото галерия

Охридската Литературна Школа в Развитието на Българската Култура
Статия от Aкад. Проф. Емил Георгиев за възникването и главните действащи сили на Охридската литературна и образователна школа – важно средище на славянобългарската култура.
Статията е публикувана в сайта Promacedonia, целият текст може да видите ТУК.
Бележки - Васил Попвасилев
Фото галерия

✤ 40 Епархийски Събор
40 Епархийски Събор на Българската Източно-православна Църква в САЩ, Канада и Австралия се проведе от 17 до 19 юли 2015 г. в църквата Св. Тома в гр. Фейрлоун, щата Охайо, Съединените Щати.
Докладът на Митрополит Йосиф, озаглавен „Състоянието на Епархията“ бе посветен на две главни теми:
- Съдебната процедура във връзка с Македоно-българската катедрала „Св. Кирил и Методий“ в Торонто, Онтарио, Канада
- Решението на Епархийския Духовен Съд от 19-21 март 2015 г. във връзка с възникналата ситуация в Академията “Св. Инокентий” в Аляска, САЩ.
В резолюциите на Събора се споменава тази част от доклада на Митрополит Йосиф, засягаща „Комисията за канонично регионално планиране“ и становището на БПЦ и Българска Патриаршия относно бъдещето на Православието в Северна Амарика.
Енорийските свеяеници (и в случай че отсъстват - техни представители) представиха кратки доклади.
Съборът завърши с величествено богослужение от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф, Негово Преосвещенство Епископ Даниил и всички присъстващи свещеници.
Фото галерия

✤ 26 юли – Тържество и панихида за Илинденци
В неделя 26 юли, чествахме традиционния празник Илинден и отбелязахме годишнината от героичното Илинденско въстание – връх на борбата в Македония и Одринско за освобождение от Османско иго. След литургията се отслужи панихида в чест на падналите въстаници и хилядите невинни жертви в съслужение на двамата йереи Величко Михайлов и Борис Дрангов. Отец Величко Михайлов произнесе вълнуващо слово за завещанието на Илинденци.
Честването завърши с братски обед. Присъстваха много енориаши и гости от другите македоно-български църкви. МПО (Македонската патриотична организация) беше главен организатор на събитието.
В подготовката и провеждането на пикника взеха участие с доброволен труд и умение нашите енориаши и приятели от МПО – Жан Ервийо и Милка Михайлов, Фред Меанчов и Маргарита Стефанов.  Енорията благодари за хубавия празник!
Фото галерия

Райко Жинзифов (1839 Велес – 1877 Москва)
Райко Жинзифов – публицист, поет, журналист, преводач, учител. Известен възрожденски политически и културен деятел за българщината в Македония.
Превод и бележки - Васил Попвасилев
Слово на Райко Жинзифов на Всеславянския конгрес в Москва, 1857 г.
Фото галерия

✤ Петдесетница
На 31 май отпразнувахме Петдесетница - храмовия празник на църквата Света Троица с тържествена литургия и традиционния банкет.
Фото галерия

Скалните манастири край с. Иваново, Русенско
са част от внушителен комплекс – Русенската Света Гора. Те са включени от ЮНЕСКО в списъка на Световното Културно наследство благодарение на стенописите от 13-14 век, изключителни по своята художествена сила и майсторство.
По публикации на Управление Природен Парк Русенски Лом и Областен Исторически музей, гр. Русе.
Превод и бележки - Васил Попвасилев
Фото галерия

✤ Великден
Нашите Великденски служби бяха отново многолюдни под знака на вяра, надежда и братска любов. Отец Величко както винаги даде всичко от себе си за атмосфера на духовност и изключителна мелодична красота. Христос Възкресе!
Фото галерия

✤ Акатист
На 27 февруари и на 27 март нашата църква беше домакин на предвеликденските традиционни служби Акатист в чест на Пречистата Св. Богородица. Останалите служби се проведоха в катедрала Св. Кирил и Методи и в църквите Св. Георги и Св. Димитър и бяха почетени от мнозина от нашите енорияши. Всички обичат тези празници на тържество, красиви химни и братска трапеза.
Фото галерия

✤ Годишното отчетно събрание, 2015
На 8 март се проведе Годишното отчетно събрание, което тази година не е отчетно-изборно. На дневен ред беше заместване на подалия оставка касиер Пол Кизов. Новият касиер, който ще изпълнява функцията и на отговорник за финансите на църквата, е Жан Ервийо, единодушно избран от събранието. На мястото на Джулиян Лал на длъжността Секретар на църковното настоятелство беше избран Васил Попвасилев. За нов член на настоятелството беше предложена и утвърдена Виктория Трифонова на мястото на напусналата Елена Грънчарова. Елена заедно с Крис Торбар остават почетни членове на настоятелството. Събранието продължи с обсъждане и дебати по финансовото състояние, поддръжката и чистачите, нови членове и електронната база данни.

✤ Пролетно почистване
На 4 април група доброволци предвождани от неуморната попадия Светлана се нагърбиха с тежката задача за пролетно почистване на църквата и подготовка за Великденските празници. Работиха успешно Зорkа, Тоня, Румяна, Таня, Илиян, Слава, Красмира. Църковното Настоятелство им изразява топла благодарност и им желае весели светли Великденски празници!

Иван Вазов – патриарх на българската литература
Този месец посвещаваме на светлата памет на Иван Вазов (1850-1921), великият български поет, романист, драматург и голям общественик, често назоваван „Патриарх на българската литература“. Вазов е роден в Сопот, град в Розовата долина (по него време в Османската империя). Творбите на Вазов разкриват две епохи – българското национално Възраждане и следосвобожденската епоха. Иван Вазов е носител на най-високата титла на Българската академия на науките – Академик. Неговите произведения се знаят и обичат надлъж и нашир в страната от всички поколения. Вазов е известен и превеждан на почти всички главни езици.
Статията на Никола Русанов е поместена в брой 1, годишнина VI на сп. Балкания в 1972 г.
Превод и бележки - Васил Попвасилев
Фото галерия

✤ Aтелие “Mартеници”
На 22 февруари група майки и приятелки, запознати с тънкостите на народните художествени традиции, начело с енергичната Румяна Андреева, организираха ателие и показно за изработване на мартеници. В подготовка на празника 1-ви март за отбелязване на началото на пролетта децата репетираха песни и стихчета. Заедно с прилежните деца се отличиха Снежана, Теодора, Таня, Бойка. Същият неделен ден е Сирни Заговезни, ден на взаимно опрощение. За някои това е и началото на Велики Пости. Леки Пости!
Фото галерия

Отец Паисий, основоположник на Българското национално възраждане
Статия на акад. Д-р Емил Георгиев, поместена в брой 3, годишнина VI на сп. Балкания в 1972 г.
Превод и бележки - Васил Попвасилев
Този месец посвещаваме на светлата памет на Отец Паисий, монументална фигура на българското национално Възраждане, който като скромен монах-проигумен на Атонския Хилендарски манастир изследва и написа първата в модерно време Славяно-българска История, създаде многобройни преписи, които неуморно разпространи из цялата страна. Той запали искрата на културното, историческо и политическо събуждане на българския народ и последвалите борби срещу османското владичество и гръцкото духовно поробване.
Отец Паисийй е провъзгласен за Светец на българската православна Църква.
Фото галерия

Като продължение на темата Цар Самуил в рамките на честванията по случай 1000 години от смъртта му, публикуваме откъси от капиталния исторически труд на големия средновековен византийски историк Йоан Скилица (11-12 в.), отразяващи възлови събития от времето на царстването на Самуил. Статията от Иван Михайлов, поместена през декември на нашия сайт използва много средновековни източници, един от които е и Скилица. Историческите факти в труда на Скилица са честно предадени, без да взима страна или да величае някого.
За нас, съвременните читатели те са свидетелство за това, че героичната борба на Самуил срещу византийците беше защита на България в едни трудни за нея, преходни времена.
Фото галерия

✤ На 4 януари отпразнувахме ежегодното общоенорийско събитие „Коледа в духа на старите традиции“. На този празник винаги духът е висок и настроението – весело. Най-малките артисти изпяха традиционните коледни песни на двата езика. Обедът беше приготвен и поднесен от доброволците – майстори на трапезата: Велика Трайкова, Тала Лексовска, Доне Чалев и Вики Драницарис. Българското червено вино ни сгря и вдигнахме наздравица за новата година.
Фото галерия

Този месец се навършват 1000 години от смъртта на българския Цар Самуил. Ние почитаме паметта му в рамките на „Национална Програма 1000 години Цар Самуил”, в Република България.
Отбелязваме славната годишнина с публикация на статия от Иван Михайлов, посветена на легендарния среновековен владетел и поместена първоначално в списание Balkania 1969 год. кн. 1. Статията се позовава на исторически документи, доказани факти и предлага съвременен политически анализ, актуален и днес.
Фото галерия

✤ Българската Автокефална Архиепископия в Охрид, 1018-1767 г. Изложба в Националния Исторически Музей, София. Октомври 2014
Изложбата е организирана в рамките на Програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 1000 години от смъртта на Цар Самуил. Организатори: Национален Исторически Музей, Българска Академия на Науките, Национална програма 1000 Години Цар Самуил.
Фото галерия

✤ Съобщение на Българското посолството в Отава
Предсрочни парламентарни избори в България -
5 октомври 2014 г.

✤ В неделя 17 август, се състоя нашето традиционно честване на празника Голяма Богородица. След литургията, на която бяха изрично почетени с многолетствие всички с хубавото име Мария се събрахме в църковния двор да отпразнуваме нашата Всеобща Майка Богородица – закрилница и покровителка. Хубавият летен ден помогна за прекрасното настроение на пикника. За приготовление и сервиране на обеда с барбекю, салати и плодове най-активни бяха Милка и Жан, Ник и Маргарита. Присъстваха много енориаши и гости.
По време на обеда се обяви преминаването в пенсия на Фред Меанчев, църковен настоятел. Той беше топло поздравен от енорийския свещеник, от председателя на Настоятелството и от много енорияши и приятели. На добър час, Фреди, за много години!
Фото галерия

✤ Общо Годишно Събрание на Епархията
Св. Троица беше представена на Събранието от официалните делегати отец Величко Михайлов и попадия Светлана. Ние сме особено поласкани, че нашата църква е почетена с признание за добра работа и стабилно състояние на енорията в официалния доклад на Епархията. Благодарим на отец Величко и на попадия Светлана за дейното им участие в работата на Събора и за интересния разказ за събитието, който отецът се съгласи да сподели и с нашия сайт.
Фото галерия

В неделя 13 юли, чествахме традиционния празник Илинден и отбелязахме годишнината от героичното Илинденско въстание – връх на борбата в Македония и Одринско за освобождение от Османско иго. След литургията се отслужи панихида в чест на падналите въстаници и хилядите невинни жертви. Отец Величко Михайлов произнесе вълнуващо слово за саможертвата за общото дело и в името на свободата.
Честването завърши с братски обед. Присъстваха много енориаши и гости от другите македоно-български църкви. МПО (Македонската патриотична организация) беше главен организатор на събитието.
Фото галерия

✤ Откъс от романа "Илинден" от Димитър Талев, посветен на смъртта на Гоце Делчев.

На 8 юни, Петдесетница, чествахме храмовия празник на църквата – Св. Дух, денят на Светата Троица. Радостни бяхме да видим тримата наши обични свещеници в съслужение: настоящият - отец Величко Михайлов и двамата бивши предстоятели на църквата, сега в пенсия – отец проф. Благой Чифлянов и отец Кръстан Вукашинов. Отец Кръстан е тук на кратко посещение от България.
Приветстваме те с добре дошъл в любимата ти енория, отче!
Приветствен адрес на отец Величко Михайлов.
Фото галерия

На 14 май тази година се навършиха 100 години от рождението на Борис Христов, легендарния български бас и рядък артистичен талант, прочул България по оперните сцени на света. Борис Христов беше от ранни години предан на православната вяра и на Българската православна Църква. С дълбоко познаване на тънкостите на литургичното песенно наследство, той остави за поколенията най-прочуствени църковни песнопения. Неговият репертоар е истински паметник на силата и тържеството на вяра, труд, талант и чист патриотизъм.
В Света Троица не останахме назад в отбелязването на тази годишнина: на 22 юни поканихме нашата сънародничка Мариана Стругарова, дългогодишен хорист в елитни български хорове и познавач по световна музикална история да изнесе лекция за живота и делото на Борис Христов, придружена с редки, оригинални филмови кадри и звукозаписи от върхови моменти от кариерата му. Всички се разчуствахме от силното слово на Мариана и отново изпитахме трепет от срещата с големия български глас. Благодарим на Мариана за инициативата и професионалното представяне.
“100 години от рождението на Борис Христов” от Мариана Стругарова.

✤ Всяка година на 11 май църковният календар отбелязва деня на Св. Равноапостоли Методий и Кирил. Големият национален празник Св. Кирил и Методий е на 24 май, Ден на славянската писменост и култура. Честваме създаването на славяно-българската азбука - Кирилицата и на църковнославянската писменост от светите братя. Честванията водят началото си от първата половина на 19 век, когато църкви и училища в цялата страна се надигат срещу гърцизма и османското духовно подтисничество. Вечна слава на Светите братя, почитани от целия славянски свят, провъзгласени от папа Йоан павел за Апостоли на Европа! Фото галерия.

✤ Христос възкресе!
Както всяка година, отново Великденските празници бяха изява на силна вяра, на радост от пролетното обновление, на братство и сплотена енория.  Хладното време на открито не ни попречи да изпълним традицията на кръстния ход на Разпети петък и на Възкресение.  Църковните служби бяха тържествени, уважени от многобройни енорияши, гости и семействата им.  Общите традиции обединяват пазителите на българщината от всички краища.  Обичайните козунаци и яйца зарадваха всяко сърце.

✤ Априлското въстание 1876 г. Кратък исторически материал. Конференция в Константинопол.

✤ Богородичен Акатист
По стара традиция в пред-Великденския период, през Великия Пост, поредица от петъчни вечерни служби прославят нашата славна Владичица Богородица. Тази серия от повечерия, наречени Богородичен Акатист в пет статии се провежда последователно в една от българо-македонските църкви в града. Тази година нашата църква Св. Троица беше домакин на две статии – на 21 март и на 11 април. Присъстващите бяхме отново възнаградени със затрогващи химни, силни по съдържание и мелодика в атмосфера на духовност, спокойствие и тих мир. След службите се поднася братска вечеря от постни ястия, приготвени от нашите доброволци-кулинари. Проявиха се Зора, Красимира, Велика, Тала, попадия Светлана, Христина и Георги, Васил, Нели, леля Мария. За двете вечери на църквата бяха направени дарения от $531. Църковното настоятелство благодари на всички, допринесли за успеха на нашата хубава традиция.

✤ Пролетно освежаване на църквата
В седмицата преди началото на светлите Великденски празници група желаещи извършиха основно почистване и освежаване на църквата – Зора, Велика, Жасмина, Красимира, Доне, попадия Светлана, Нели, Калинка.  Това беше голяма и нелека задача, която те изпълниха с радост.  Сега църквата блесна още по-красива и готова да посрещне многолюдните Великденски гости.

✤ Този месец отдаваме почит на Григор Пърличев - бележит възрожденец, радетел за църковна свобода, писател, народен будител и смел борец срещу гърцизацията.

✤ На 23 февруари отпразнувахме заедно Месопустната неделя. По традиция на този ден преди началото на Великия Пост се събираме за да се опростим взаимно и да си пожелаем „леки пости!” Енорията изказва благодарност на Велика (Вики) Трайкова за подготовката и организацията на празника, за дарените продукти и готварското изкуство.

✤ ”Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени и задружни сили.”
Васил Левски (1837 – 1873)

На 19 февруари честваме и славим легендарния национален герой Васил Левски, който в началото на 70-те години на 19 век поведе тайното нелегално движение против петвековното отоманско владичество. Тази дата бележи обесването му в София. Въпреки че смъртта му на бесилото е с три години преди Априлското Възстание през 1876 година, Левски вдъхнови и изгради тайната мрежа от общества , която го подготви. Кървавото потушаване на възстанието предизвика силни международни протести и предвести началото на разпада на Отоманската империя.
Определен да служи на Църквата, Левски се оттегли от монашеството, за да създаде под самия нос на турските власти забележителна революционна организация със стотици местни комитети в цяла България със собствена въоръжена милиция и охрана. Тяхната главна стратегическа цел беше подготовка за независима република в рамките на Балканска федерация, основана на самоопределение на народите.
Левски е част от плеядата български борци и мъченици срещу Отоманското иго. Почти непознат извън родината, той излиза от местната рамка, за да се открои като един от най-обаятелните и упорити революционери, прегърнали идеите за свобода, равенство и братство. По-късно делото му вдъхнови Гоце Делчев и другите ръководители на Македонското освободително движение. Неговата революционна идеология и тактика послужи за образец на Вътрешната Македонска Революционна Организация в навечерието на Илинденското Възстание.
Васил Попвасилев по материали на "Апостолът на Свободата” от Мерсия Макдермот

✤ На 25 ноември честваме и славим Св. Климент Охридски – открил и оглавил първия център на славянобългарската писмена култура в Кутмичевица, Западна Македония с главни селища Охрид и Девол. В своята школа Климент успява да подготви над 3500 проповедници, които започват ревностно делото си из цялата страна. По същество школата на Климент отговаря на изискванията на средновековните висши школи и може да се счита за първообраз на българо-славянския университет.
След близо десет годишна преподавателска и просветителска дейност Климент Охридски бил ръкоположен за „пръв епископ на българския език”. Така по време и по волята на княз Борис I бил осъществен и третият важен фактор за формиранена българската народност – създаването на славянска писменост и българо-славянска писмена култура. Достижение с огромно народностно значение, но и с безспорно световно културно последствие. Слава на Свети Климент, Охридски архиепископ и чудотворец!
Васил Попвасилев

✤ На 20 октомври се състоя традиционният Коледен базар
Както всяка година нашите талантливи жени и майки отново проявиха кулинарните си способности. Базарът беше голям успех благодарение на многобройните помагачи и доброволни сътрудници. Коледа наближава и базарът допринася за приятна, топла и фамилна атмосфера в енорията. От името на настоятелството изказваме благодарности на всички, които работиха неуморно, както и на многобройните гости.

✤ На 15 септември в църквата се проведе
Празник на семейството
След неделната литургия в двора на църквата с участие на много енориаши и гости при вкусно меню - барбекю, хубава музика и весела компания почетохме семейството - главна опора на нашето културно и духовно наследство. Имаше цели фамилии с децата, с баба и дядо, с роднините.
Голяма заслуга за успеха на празненството имат нашите доброволци: Жан Ервийо и Милка Михайлов, Ник Стефанов, Фред Меанчов. Обедът беше дарение от Жан и Милка. Благодарим от сърце!

Тържествен молебен с панихида послучай 110 години от Илинденско-Преображенското въстание, 28 юли 2013
Дамян Груеву, стихотворение от Иван Вазов
Откъс от Мемоара на ВМРО 1904 година
Откъс от писмо-обръщение на Иван Михайлов за Илинден 1983 година

38 ежегоден конгрес на Епархията на БПЦ
за Северна Америка и Австралия в Санта Роза, Калифорния
Приветствен адрес на Негово светейшество патриарх Неофит
Херувимска песен
Катавасии на Пасха Христова


YouTube Канал на Св. Тройца icon  
Официално посещение на Ник Стефанов, Председател на Църковното Настоятелство icon  
Възкресение 2022 icon  
"Петдесетница”. Икона от Леонид Успенски icon  
Братя Миладинови icon  
Благовещение 2021 icon  
Българския Великден icon  
Войводата Лазар Поптрайков icon  
Сватбена церемония на Матю Стефанов и Камил icon  
Делегация на МПО в ООН icon  
Успение Богородично, 2020 icon  
Илинден, 2020 icon  
Свещеноиконом Кръстан Вукашинов (1934-2020) icon  
3 март и Сан Стефанският мирен договор icon  
Сирни Заговезни icon  
Коледа в духа на старите традиции, 2020 icon  
Богоявление (Йордановден), 2020 icon  
Коледно празненство 2019 icon  
Народните будители на България icon  
Отец Паисий Хилендарски icon  
Коледен базар, 2019 icon  
Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец icon  
Храмов празник на Света Троица, 2019 icon  
Гоце Делчев (4.2.1872 – 4.5.1903) icon  
Цветница, 2019 icon  
12 Евангелия, 2019 icon  
Разпети петък, 2019 icon  
Възкресение, 2019 icon  
Св. Георги Победоносец. Курбан, 2019 icon  
Почистване и възстановяване на иконостаса icon  
Сирни Заговезни. Прошка, 2019 icon  
Богородичен Акатист, 2019 icon  
Симеон Симеонов ни напусна icon  
Манастирът Св. Йоан Предтеча icon  
Помен за Димитър Куманов, 2019 icon  
Коледа в духа на старите традиции, 2019 icon  
В памет на отец Чифлянов icon  
Дипломиране на Мат Стефанов като
Доктор по Медицина
icon  
Годишен базар на Св. Троица, 2018 icon  
Празненство в чест на младоженците Тодор Михайлов и д-р Лорен Мицуки icon  
Дарения на икони в село Оризари, 2018 icon  
Тържество и панихида за Илинденци, 2018 icon  
Епархийски Събор, 2018 icon  
Храмов празник на Св. Троица, 27 май, 2018 icon  
Гергьовден, 2018 icon  
Великден / Възкресение Христово, 2018 icon  
Велики Петък, 2018 icon  
Цветница, 2018 icon  
Богородичен Акатист, 2018 icon  
Коледа в духа на старите традиции, 2018 icon  
Коледа 2017 icon  
Български печати от Македония, 18,19, 20 век icon  
Годишен базар на Св. Троица, 2017 icon  
Посещение на Митрополит Йосиф2017 icon  
Успение Богородично 2017 icon  
Храмов празник на Св. Троица, 4 юни 2017 icon  
Гергьовден, 2017 icon  
Великден / Възкресение Христово, 2017 icon  
Цветница, 2017 icon  
Лазаровден, 2017 icon  
Богородичен Акатист, 2017 icon  
Сиропусна неделя, 2017 icon  
Коледа в духа на старите традиции, 2017 icon  
Рождество Христово, 2016 icon  
Спомен от Коледа 1994 icon  
Базар на Св. Троица, 2016 icon  
Св. Георги в Торонто празнува 75-години icon  
В памет на Никола Шайков (1912-1996) icon  
Богородични заговезни и летен пикник, 2016 icon  
Тържество и панихида за Илинденци, 2016 icon  
Храмов празник на Св. Троица, 19 юни 2016 icon  
Великденски празници 2016 icon  
Просветното дело на Българската Екзархия icon  
Ден на Майката и Гергьовден icon  
Честване на протопрезвитер, проф. Чифлянов icon  
Коледа в духа на старите традиции, 2016 icon  
Aтелие “Сурвачки”, 2016 icon  
Гръцката Патриаршия (1353-1912) icon  
Екзарх Антим I Български icon  
Базар 2015 icon  
Екзарх Йосиф I Български icon  
Охридската Литературна Школа icon  
40 Епархийски Събор, 2015 icon  
Тържество и панихида за Илинденци, 2015 icon  
Райко Жинзифов (1839 – 1877) icon  
Храмов празник на Св. Троица, 31 май 2015 icon  
Скални манастири, с. Иваново, Русенско icon  
Великденски празници 2015 icon  
Богородичен Акатист 2015 icon  
Иван Вазов (1850 –1921) icon  
Aтелие “Mартеници”, 2015 icon  
1000 години Цар Самуил icon  
Коледа в духа на старите традиции, 2015 icon  
Изложба Автокефална Архиепископия в Охрид icon  
Голяма Богородица, 2014 icon  
Общо Годишно Събрание на Епархията, 2014 icon  
Храмов празник на Св. Троица, 8 юни 2014 icon  
100 години от рождението на Борис Христов icon  
Великденски празници 2014 icon  
Богородичен Акатист 2014 icon  
Григор Пърличев (1830-1893) icon  
Месопустна неделя 2014 icon  
Базар 2013 icon  
Празник на семейството, 15 септември 2013 icon  
Илинден 2013, Св. Троица Торонто icon  
Прощален банкет за отец Кръстан Вукашинов icon  
Храмов празник на Св. Троица, 23 юни 2013 icon  
Годишен банкет на Св. Троица 2011 icon  
Традиционно честване на Коледа 2011 icon  
Базар 2010 icon  
stamp

НАЧАЛО | ИСТОРИЯ | ЗА НАС | ЗАЛА | КАЛЕНДАР-СЪБИТИЯ | ДАРЕНИЯ | КОНТАКТИ
© 2011. Македоно-българска източно-православна църква Света Троица. Всички права запазени.