Parish

Църковна община Св. Троица се състои от редовни членове - енорияши и от многобройни богомолци, които пълноправно участват в църковния живот, без разлика на етническа принадлежност и произход.

Църковните служби се водят по църковно-славянския канон,
в съответствие с църковния календар и църковната учебна година, утвърдени от Православието и БПЦ. Проповедите и официалните съобщения са двуезични: на български и на английски езици.

Всички свързани с църковната община въпроси се управляват от християнското вероучение, апостолическите правила, установената практика на Източно-православната Вяра и традиции, от църковната и обществена дисциплина на страната и Провинция Онтарио. Църквата като цяло се ръководи от Църковен Устав и Правилник (Constitution and Bylaws of Holy Trinity Macedono-Bulgarian Eastern Orthodox Church, Toronto, Ontario).

Църковно Настоятелство

Църковната община избира Църковно Настоятелство на общо събрание чрез вишегласие. Задължение на Настоятелството е да следи за спазване на главното предназначение на църквата, а именно: църковните служби, назначение, обезпечаване и поддръжка на свещеника.

Настоятелството отговаря за всички дейности на църквата в името на осигуряване на финансова стабилност, за всички ремонти и поддръжка на храма и църковната собственост,
а също така и за светски и обществени прояви на нейната територия. Църковните Настоятелства на Св. Троица от създаването и досега са работели и допринасят за изграждане на дух на общност, в името на здраво и преуспяващо църковно братство.

Църквата води активен обществен и културен живот, църковната зала и двор са често домакин на празненства, патриотични чествания, тетър, концерти, публични дискусии, народни танци и др. събития.

Богомолци, членове, техни роднини и приятели, родени в Канада, заедно с голям брой нови емигранти от България работят съвместно за прослава на нашата вяра, за преуспяване и благополучие на църквата – нашият общ духовен дом и място за социално и културно общение на цялото землячество. Енорията се оличава с братски отношения между утвърдените и почитани фамилии на второ и трето поколение имигранти с по-скорошните „новодошли канадци”. Канада е нашият общ дом, но сме горди с революционното и възрожденско минало на нашите предци. Тяхната вяра и преданост към националните традиции са наш общ пътеводител.

Членството в енорията Св. Троица е главно средство и основа за растеж и благополучие на църковната община (Увод и член 2 от Устав и Правилник). Всички богомолци, които отговарят на условията за кандидатстване, са желани за членове (Молба-формуляр за членство). Молбите се разглеждат в кратки срокове. Ако милеете за Вярата, Църквата и традициите, ние Ви насърчаваме да станете член и да имате глас в църковните и обществени дела.

icon

В памет


Свещеноиконом Кръстан Вукашинов
(1 август 1934-5 юни 2020)

Представи се в Господа нашият дългогодишен (от 1993 до 2013) енорийски свещеник, ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов. Енорията и всички, които бяхме удостоени с неговото предано служене на Вярата няма да забравим мъдрото му слово, великолепното му църковно пение и сме благодарни за годините, в които бяхме заедно во имени Господни. Бог да прости йерея и приятеля!
Вижте ТУК обръщенията на председателя на църковното настоятелство, нашия енорийски свещеник и благодарственото писмо от семейство на о. Кръстан.

Вижте ТУК официалното съобщение на Софийска Митрополия.

Вижте ТУК Съболезнователното обръщение на о. Величко Михайлов, прочетено на опелото от свещеноиконом о. Ангел Ангелов.
С обръщението бяха поднесени цветя от името на енорията и църковното настоятелство.

Българска Патриаршия на официалната си страница помести траурно съобщение за изпращането на изтъкнатия свещенослужител с много снимков материал. Вижте ТУК.

За всички, които желаят да изпратим отец Кръстан с молитва, присъединете се към опелото в негова памет чрез следната препратка ТУК.

Също вижте по-долу:
Видео от тържествената служба и честване на 85-тия рожден ден на отец Кръстан в софийската митрополитска катедрала Св. Неделя, 1 август 2019 г.
Слово на о. Кръстан в отговор на поздравленията послучай годишнината.
● Фото галерия

В памет на Димитър Ацев
На 17 октомври 2019, дни преди да навърши 90 години си отиде от този свят нашият добър енорияш Димитър (Митко) Ацев, дългогодишен член на църквата, бивш настоятел, един от най-верните членове на МПО. Митко оставя обична съпруга Фана и много опечалени роднини. Скърбим за нашия приятел, църквата губи един от основателите си.
Бог да го прости!
Фото галерия

Нашият събрат Симеон Симеонов ни напусна
На 12 февруари 2019 нашият добър приятел и дългогодишен председател на Македоно-българската църква Св. Георги се пресели в Царството Божие. Той неуморно и всеотдайно се труди на църковната нива и остави добро име на добър християнин и патриот. На изпращането по последния му път бяха и много представители на нашата енория. Бог да го прости, вечна да е паметта му.
На 23 март се отслужи панихида в негова чест в църквата Св. Георги. Като братска църква, ние скърбим за приятеля, отдаваме почит към паметта му и изказваме съболезнования на опечаленото семейство и на енорията на Св. Георги.
Фото галерия

Помен за Димитър Куманов
На 22 март 2019 се отслужи панахида за нашия енорияш и бивш активен член Димитър Куманов, който дълги години без умора работи като уредник-клисар на нашата църква заедно със съпругата му Ружа. Г-н Куманов остави име на добър християнин, весел и работлив приятел на всички.
Вечна да е паметта му. Бог да го прости!
Фото галерия

Протопрезвитер Благой Чифлянов (1923-2018)
С прискърбие съобщаваме, че на 29.10.18 г. в Господа се престави нашият обичан от всички бивш енорийски свещеник, потрудилият се на Божията нива, бележит български духовник, проф. протопрезвитер Благой Чифлянов.
Бдение, опелото и погребението му бяха извършени в нашата църква "Св. Троица", която той толкова обичаше и поддържаше до последния си дъх. В съслужение го изпратиха отците Величко Михайлов, Валери Шумаров (архиерейски наместник на духовна околия Торонто и бивш студент на проф. Чифлянов в Богословския Факултет на Духовна Академия, София), Борис Дрангов. В бдението участва и от. Веселин Арнаудов . В надгробните молитви се присъединиха свещениците от. Милан Радулович и новият престоятел на храма Св. Иван Рилски в Ниагара Фолс, от. Симеон Иванов.
Кончината на отец Чифлянов беше отразена на официалната страница на Българската Православна Църква. Нашата енория и всички наши богомолци помнят и с благодарност тачат паметта на отец Благой. Изказваме дълбоки съболезнования на семейството му.
Кратка биография на отец Чифлянов.
Фото галерия

В памет на Никола Шайков (1912-1996)
“Ние никога няма да узнаем истинския брой на хората, копито са извървели своя житейски път с името България в сърцата си. Нека се постараем с делата си да заслужим правото да се наречем техни по-малки братя.“
Никола Шайков

Статия от Васил Попвасилев. Фото галерия

Курбан от семейство Батови
На 10 май 2015, семейство Батови предложи на енорията и много гости своя ежегоден курбан (отбелязване на важна за семейството дата с благоприятен завършек). Обедът беше вкусно гергьовско агне съпроводено с богат бюфет. Честито на Олег, Сашка, Ник, Ива и Хорацио (в Торино, Италия)
Фото галерия.

Крис (Ристо) Малеганов (1931 – 2001)
Да си спомним за Крис (Ристо) Малеганов, заминал от този свят на 14 март 2001 г. Синът му Доне и семейството приеха с благодарност да го почетем заедно с кратка биография и няколко снимки. Паметта на г-н Малеганов, скромен и прeдан на църквата труженик, е жива всред нас.
Кратка биография. Фото галерия.

Фоти Королов
На 15 февруари 2015 отeц Величко отслужи заупокойна панахида послучай 40 дни от кончината на добрия енориаш
и приятел – Фоти Королов. Панахидата беше последвана от братска трапеза. Семейството му благодари на всички, които го почетоха. Паметта на г-н Королов е жива всред нас.
Фото галерия.

Инж. Асен Петров Коцев
Биографични бележки. Фото галерия.

Никола Бояджиев (1920 – 2014)
Прощално слово. Фото галерия.

Джим и Дита Услис (1922-2012), (1929-2012)
Биографични бележки. Фото галерия.

Георги Варадев (1925-2013)
Биографични бележки любезно предоставени от Георги Младенов. Фото галерия.

Галерия снимки  
Молба-формуляр за членство  
Holy Trinity Stamp
 

НАЧАЛО | ИСТОРИЯ | ЗА НАС | ЗАЛА | КАЛЕНДАР-СЪБИТИЯ | ДАРЕНИЯ | КОНТАКТИ
© 2011. Македоно-българска източно-православна църква Света Троица. Всички права запазени.